Ook Roermond betaalt paspoort na geslachtswijziging

Alleen in Maastricht en Roermond worden de documenten vergoed. © iStock
Ook de gemeente Roermond gaat een identiteitskaart of paspoort voor transgenderpersonen vergoeden na een transitie.
Dat vertelde wethouder Marianne Smitsman tijdens de raadsvergadering donderdag. Vanaf 1 januari zal de gemeente één van de twee documenten gaan vergoeden.

Ook verklaring wordt vergoed

Ook betaalt de gemeente de kosten voor een deskundigenverklaring en de wijziging geslachtsregistratie van de burgerlijke stand. Michael Kalthoff (D66), die vorig jaar al met een voorstel kwam, is verheugd door het nieuws: "Als je kijkt naar LHBTI'ers in algemene zin, is het niet altijd makkelijk. Ook hoe er nu in bepaalde politieke partijen over deze groep gesproken wordt. Ik ben blij dat in de gemeente Roermond iedereen kan zijn zoals die wilt zijn."

Maastricht

Naar verwachting zal per jaar ongeveer een handvol mensen gebruik van de regeling maken. Donderdag maakte ook de gemeente Maastricht bekend de kosten voor een nieuwe identiteitskaart of een nieuw paspoort te zullen vergoeden. Daarmee zijn dit de enige twee gemeenten in Limburg die dat doen.

Kostenplaatje
De kosten voor een beoordeling van een deskundige en een verklaring kunnen behoorlijk oplopen. Zo betaal je in het Amsterdam UMC 250 euro voor een beoordeling en 65 euro voor een verklaring.

De kosten worden overigens, naast sommige gemeenten, niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Voor een nieuwe identiteitskaart betaal je 70,38 euro (boven de 18 jaar) of 37,99 euro (onder de 18 jaar). Bij een paspoort is dat 77,87 euro en 58,89 euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!