Niveau zorgstudenten te laag: Zuyderland zet project stop

Het logo van Zuyderland. © Dion Moonen (L1)
De 25 Indonesische verpleegkundigen die bij Zuyderland werkten, zijn 'vrijgesteld van hun werk'. Aanvankelijk zouden de studenten vier jaar binnen de zorgcentra en thuiszorg worden ingezet, maar daar is eerder dan gepland een einde aan gekomen.
Volgens Zuyderland halen de studenten niet het vereiste niveau. "We betreuren het ontzettend dat dit traject uiteindelijk niet geslaagd is", zo laat een woordvoerder weten.

Tekort aan personeel

Door het grote tekort aan personeel zocht de zorginstelling buiten Europa naar nieuwe medewerkers. Begin december 2022 zijn de Indonesische studenten begonnen met een leerwerktraject bij Zuyderland. Het was de bedoeling dat ze vier jaar zouden studeren bij Avans+, terwijl ze in Sittard-Geleen wonen en werken. Na het afronden van de studie zouden ze de keuze krijgen: of terug naar het land van herkomst of bij Zuyderland blijven werken.

Opleiding gestopt

Begin deze maand werd bekend dat Avans+ stopt met de opleiding en er geen nieuwe lichting zorgstudenten naar Nederland zou komen. In een statement op de website schreef de directie dat het niet haalbaar bleek om de studenten op te leiden. Vooral de taal- en cultuurbarrière bleek een grote uitdaging. 'Voor de zittende studenten en de betrokken zorginstellingen zet Avans+ zich in om het traject via een zorgvuldig proces succesvol af te ronden. De huidige studenten kunnen de opleiding vervolgen', zo stond in de verklaring.

Vergoeding voor vliegticket

Ondanks dat de huidige zorgstudenten hun opleiding volgens Avans+ hadden kunnen afronden, is het project bij Zuyderland toch stopgezet. De medewerkers zijn donderdag tijdens een bijeenkomst bijgepraat. Ze verliezen hun baan, maar worden doorbetaald tot 24 november. Verder krijgen ze een vergoeding van 4500 euro, die ze kunnen gebruiken voor een vliegticket naar Indonesië en het betalen van de laatste huur.

Vereist niveau

Zuyderland heeft naar eigen zeggen onderzocht of er na afloop van het eerste studiejaar mogelijkheden waren om de studenten een (bij)baan aan te bieden. "De tewerkstellingsvergunningen, die lopen tot 23 november, zijn afgegeven op basis van kennis en vaardigheden op niveau 3", licht een woordvoerder toe. "In de afgelopen periode is helaas gebleken dat de studenten, ondanks hun stevige inspanningen, dit vereiste niveau niet halen. Wij vinden dat erg spijtig voor hen."
Zuyderland geeft verder aan te beseffen dat dit besluit impact op de studenten heeft.
Een foto van de bijeenkomst. © L1
De studenten werden begeleid door Yomema, een bedrijf dat internationale studenten in de zorg faciliteert. Het Waalwijkse bedrijf was onbereikbaar voor een reactie.

Onvrede elders in het land

Yomema reageert op de website van het bedrijf wel op een andere kwestie. Bij een zorggroep in Drenthe werkten ook Indonesische zorgmedewerkers, maar zij dienden medio oktober zelf hun ontslag in. Volgens RTV Drenthe klaagden ze over het feit dat ze ieder weekend moesten werken, gebroken diensten hadden en amper stagebegeleiding kregen.
Studenten zonder rijbewijs die met de fiets van cliënt naar cliënt gaan, moesten soms lange afstanden afleggen. Zo moesten ze soms 's avonds laat nog vanuit Assen naar Rolde fietsen, een afstand van zeven kilometer. Yomema heeft de studenten volgens RTV Drenthe dringend geadviseerd om hun rijbewijs te halen.

Boete

FNV Zorg en Welzijn, de Arbeidsinspectie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hebben meldingen gekregen over de situatie van de Indonesische studenten in Drenthe, maar niet van de studenten zelf. In de arbeidsovereenkomst met Zorggroep Drenthe stond namelijk dat ze een boete krijgen van 1000 euro als ze zich negatief uitlaten over de zorggroep. "Deze mensen zitten in een afhankelijkheidspositie en dat maakt ze gewoon heel kwetsbaar. Als je zo'n constructie als deze wilt, regel het dan goed. Dit kan gewoon niet. Zo ga je niet met mensen om", zei Camara van der Spoel van FNV Zorg en Welzijn er destijds over.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!