Mobiele flitspalen één jaar in gebruik: snelheden omlaag

Plaatsing van de eerste flexflitsers op de Napoleonsbaan, november 2022 © L1
De inzet van de flexflitser heeft er volgens het Openbaar Ministerie (OM) voor gezorgd dat minder bestuurders te hard rijden. Sinds november 2022 zet het OM deze flexibele vorm van snelheidshandhaving in.
Op de zes locaties in Limburg werden tot en met 31 augustus 13.791 overtredingen van de maximumsnelheid geconstateerd.

Effect

Volgens een woordvoerder van het OM is een jaar te kort om een goed beeld te geven van het succes van de mobiele flitspalen: “We meten het volledige effect over de lange termijn, ongeveer twee jaar. Maar we zien wel dat de gemiddelde snelheid omlaag gaat op de meeste locaties. Het effect is dus positief.”
Dit blijkt volgens de woordvoerder uit controles door de politie en aan de hand van meetlussen in het wegdek.

Bewustwording

De flexflitser is mobiel en staat ongeveer twee maanden op dezelfde plek en wordt daarna verplaatst. Doel van de flitser is om bewustwording bij de automobilist te creëren over het gevaar van hard rijden. En het is natuurlijk de bedoeling dat automobilisten hun snelheid aanpassen.

Heel en Landgraaf

De eerste flexflitser van Limburg werd op 21 november 2022 geplaatst op de Napoleonsweg (N273) ter hoogte van Heel. Hier werden tot en met 31 augustus 1.353 bekeuringen genoteerd. De paal verhuisde in maart naar de Kleikoeleweg in Landgraaf.

Roermond koploper

Limburg heeft op dit moment drie flexflits-palen. Die op de Venloseweg in Roermond scoort met 4.832 boetes het hoogst. Deze paal staat om de twee maanden op Venloseweg in Tegelen en telt daar bijna net zoveel bekeuringen als in Roermond: 4.800. De derde paal staat afwisselend in Heerlen en Stein.

Zevende locatie

Het idee is dat alle palen rouleren langs zes locaties. De woordvoerder van het OM laat weten dat er voor de flitspaal in Heel en Landgraaf binnenkort een derde plek bijkomt. Van een verdere uitbreiding in Limburg is voorlopig nog geen sprake volgens het OM.
Momenteel heeft het OM dertig flexflitsers in het land staan. Rond 2026 moeten dat er zo'n 125 zijn. Het maken van de palen en het vinden van geschikte locaties kost tijd volgens de woordvoerder. De locaties worden in overleg met wegbeheerders, gemeenten en politie bepaald. Hierbij wordt gekeken naar verschillende risicofactoren, zoals snelheidsovertredingen, kruisend (fiets)verkeer of bijvoorbeeld het ontbreken van vrij liggende fietspaden.

Boeteoverzicht Limburgse flexflitsers

  • Heel - N273 (sinds november 2022): 1.353
  • Roermond - Venloseweg (sinds februari 2023): 4.832
  • Landgraaf - Kleikoeleweg (sinds maart 2023): 868
  • Tegelen - Venloseweg (sinds april 2023): 4.800
  • Heerlen - Schelsberg (sinds juli 2023): 1.938
  • Stein - Steinderweg (sinds augustus 2023): 0

Bron: viermaandelijks overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie (OM).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!