Verkiezingen: SP staat weer op verlies

Jorge Wolters Gregório. © L1
Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de Socialistische Partij (SP) en lijsttrekker Lilian Marijnissen: al vijf keer op rij werden verkiezingen verloren. Ook dit keer dreigt er zetelverlies. De SP had geen trek in een grote linkse fusie en haakte dus niet aan bij de nieuwe combinatie GroenLinks-PvdA.
Jorge Wolters Gregório uit Roermond (41) staat op nummer 12 op de kandidatenlijst van de SP. Volgens de peilingen is zijn partij goed voor vijf zetels. De kans is dus klein dat Wolters Gregório in de nieuwe Tweede Kamer komt.

Jorge Wolters Gregório

De Roermondenaar was strategisch inkoper, maar is nu huisvader. Daarnaast heeft hij ervaring als raadslid en statenlid. Nu gaat hij dus voor de landelijke politiek. "In de regio kun je een boel dingen veranderen, maar in Den Haag is het natuurlijk op een andere schaal", zegt hij. Volgens Wolters Gregório is er op meerdere vlakken een 'systeemverandering' nodig, bijvoorbeeld op het gebied van de zorg, woningbouw en energievoorziening.
De politicus wil onder andere dat het minimumloon per direct naar 16 euro per uur gaat en dat het openbaar vervoer genationaliseerd wordt. Dat zou Limburg ook merken, zegt hij. "De Maaslijn is een van de probleemdossiers geweest en Arriva wordt nu verkocht aan een Amerikaanse investeerder. Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen waar de bevolking niks aan heeft en maar een enkeling aan verdient."

Verkiezingsmoe

In de landelijke politiek heeft de SP al enkele jaren te maken met een krimp. "Mensen zijn de oude politiek moe en zoeken elke keer een nieuwe. Dat gaat soms ten koste van ons, en soms hebben wij daar een voordeel bij." Volgens de politicus zijn sommige mensen het moe om te stemmen. In de wijken probeert zijn partij mensen aan te sporen toch naar het stemhokje te gaan, om zo 'verandering af te dwingen'.

Advies

Weet je nog niet op welke partij je wilt stemmen? Dan kun je de stemhulp van het Kieskompas raadplegen. Deze is toegespitst per provincie en opgesteld door journalisten van de regionale omroepen. Aan de hand van de ingevulde antwoorden krijgen stemmers een advies welke partij het best past bij hun standpunten. De stemhulp is zonder bemoeienis van politieke partijen gemaakt.
De Limburgse stemhulp is hier te vinden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!