Woonwagenbewoners parkeren caravan maanden voor gemeentehuis

In Brunssum staat sinds donderdagochtend een caravan van de familie Snijders-Pfeiffer pal voor het gemeentehuis. De wagen blijft er zes maanden lang staan als protest tegen het woonwagenbeleid van de gemeente.
Het is exact 10:00 uur als de caravan van Netje Snijders donderdagochtend gestald wordt op de parkeerplaats voor het gemeentehuis. Zes parkeervakken zijn gereserveerd en twee boa's controleren of alles goed gaat. Even later wordt de stroom aangesloten en de meterstand opgeschreven. "Want wij betalen gewoon netjes", wordt er gezegd.
Niet de eerste keer
Het is niet de eerste demonstratie van de familie en het zal ook niet de laatste zijn, beloven ze. Allerlei rechtszaken hebben ze al gevoerd tegen de gemeente. Een zaak verloren ze, maar de andere keren trokken de woonwagenbewoners aan het langste eind. Ook vorige week toen de rechter de demonstratie voor het gemeentehuis toestond, daar waar burgemeester Wilma van der Rijt die verboden had. De gemeente moest van de rechter de demonstratie zelfs faciliteren.
Geen warm welkom
Van een warm welkom is op deze druilerige donderdag geen sprake, vinden de woonwagenbewoners. Niemand van de gemeente is aanwezig. Wel mogen de 'demonstranten' gebruik maken van het sanitair bij in het gemeentehuis. "Toch handig om naar de wc te gaan of de tanden te poetsen", merkt Netje Snijders op.
Discriminatie
Het is de zoveelste demonstratie van de familie, die eerder al op andere locaties in Brunssum actie voerde. Jacky Pfeiffer, de zoon van Netje, zal de komende maanden wonen in de caravan voor het gemeentehuis. Hij laat nog maar eens weten dat hij vindt dat het beleid van de gemeente discriminerend is. "Ze hebben nieuwe standplaatsen aangekondigd, maar niet voor ons. Omdat we niet uit Brunssum komen. Maar we wonen er wel, dat is echt discriminatie", vertelt Jacky. Hij weet nog wel de keer dat ze door de politie werden weggesleept. Onterecht, bleek achteraf.
Klompen Jan
Nu zal de actie rustig verlopen. Hier en daar worden wat flyers uitgedeeld. Maar veel steun van andere woonwagenbewoners lijkt er op de eerste dag niet te zijn. Waar zijn de tijden gebleven van Klompen Jan? De inmiddels overleden Heerlenaar die in de jaren '90 opkwam voor de woonwagenbewoners. Hij werd zelfs nog als bemiddelaar gevraagd toen woonwagenkamp Vinkenslag de A2 bij de Geusselt blokkeerde. Vinkenslag bestaat niet meer en de familie Snijders vreest dat ook de laatste kampjes zullen verdwijnen, ondanks een uitspraak van de rechter dat van dit 'uitsterfbeleid' geen sprake mag zijn.
"Gemeentes willen ons liever weg hebben, dat merk je aan alles", zegt Netje, terwijl ze een glaasje water haalt in het gemeentehuis. "Jammer dat ze geen koffie hebben."
Burgemeester Wilma van der Rijt zegt in een schriftelijke verklaring: "De burgemeester heeft het diepste respect voor het demonstratierecht. Alleen ben ik van mening dat de locatie (zes parkeerplaatsen) en de duur (zes maanden) niet verantwoord zijn, gezien de uitstraling op de omgeving en de bereikbaarheid van het gemeentehuis."