Onderdelen elektrische voertuigen populairder bij dieven

Niet eerder werden er zo veel onderdelen van e-bikes, scooters of bedrijfsauto's gestolen als in de eerste negen maanden van dit jaar. In totaal noteerde de politie ruim 21.000 diefstallen. In Limburg is de stijging het grootst in Nederweert en Eijsden-Margraten.
In Nederweert waren in dezelfde periode in 2022 twee diefstallen tegen 13 diefstallen in 2023. In Eijsden-Margraten waren dat 17 diefstallen in 2022, tegen 40 dit jaar.
Landelijk is het een kwart meer dan in dezelfde periode in 2022, en het hoogste aantal sinds 2012, toen werd gestart met het bijhouden van deze cijfers. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van politiecijfers.
Hardst toe
De politie telt alle diefstallen bij elkaar op tot één groep misdrijven. Diefstallen uit personenauto's worden niet meegerekend in het onderzoek. Het aantal geregistreerde misdrijven in deze categorie nam - na cybercrime - van alle delicten op jaarbasis het hardst toe. De politie heeft niet onderzocht waarom specifiek dit type misdrijf zo hard stijgt, maar een woordvoerder zegt wel dat er veel vaker accu's, digitale schermen en andere onderdelen van e-bikes worden gestolen. Ook is duur gereedschap uit bedrijfsauto's volgens de politie vaak het doelwit. Deze diefstallen worden allemaal onder één categorie 'weggeschreven'.
Display
Volgens Marly Schreurs van Rijwielservice Rob Schreurs in Nederweert zien zij niet echt een stijging in het stelen van accu's van elektrische fietsen maar juist wel in die van de displays. "Op een display kun je onder andere aflezen hoeveel kilometer je hebt gefietst. Zo'n display is van een bepaald merk en dit kun je bijna op iedere willekeurige fiets gebruiken. Het kost gemiddeld zo'n 139 euro. Ook de displays die wij vastzetten worden gestolen. Wij zijn er nog steeds niet achter hoe de dieven dit doen, want die krijg je niet zomaar los. Als een klant bijvoorbeeld met zijn of haar fiets komt voor servicebeurt dan attenderen wij ze hierop. Wij bieden ze aan om de display los te maken, zodat je deze mee kan nemen op het moment dat je je fiets op slot zet."
Maastricht
Ook Michel Breuer van Bike Service Eijsden krijgt niet veel klanten terug van wie de accu van een e-bike is gestolen. "Wel krijgen we heel af en toe iemand waarvan de display van de fiets is gestolen. Meestal komen mensen die hier op bezoek zijn hiermee, niet een van mijn vaste klanten. Dan is de display bijvoorbeeld gestolen in Maastricht, niet hier in het dorp. Als je je fiets niet 'bewaakt' kan wegzetten loop je natuurlijk een groter risico dat er iets wordt gestolen."
Bij Courtens Bike sports in Maastricht krijgen ze wel regelmatig mensen waarvan de accu uit de e-bike is gestolen. "We hebben wel vaker mensen gehad die hun fiets in de parkeergarage onder het Vrijthof hadden staan. Daar werd dan hun accu gestolen. Wij denken dat dieven een soort van een loper hebben waarmee ze gemakkelijk de accu eruit kunnen halen. Ook zien wij regelmatig toeristen die een display of een accu missen", zegt fietsenmaker Geert Mestrom.
Tip
Volgens de fietsenmaker zijn het vooral e-bikes waar de accu in de bagagedrager zit die slachtoffer worden van diefstal. Hij adviseert je fiets in een bewaakte fietsenstalling te zetten. "Of als je een terrasje pakt, zet je fiets in het zicht. Heel veel meer kun je niet doen."
Drone
Autobedrijf Van Nieuwenhoven Mobility uit Nederweert-Eind ziet niet veel klanten terugkomen waarvan onderdelen van een e-bike, scooter of auto zijn gestolen. "Wel vonden we laatst een drone met camera op ons dak. Als die drone van iemand in de buurt was geweest, had diegene de drone wel opgehaald. Ons vermoeden is, maar dat weten we niet zeker, dat dieven ons wagenpark hebben bekeken. Dit kan dan ook zijn vanwege de onderdelen. Wij horen dit vaker, dat ze zo kijken wat er is", aldus directeur Caroline van Nieuwenhoven.
Voertuigen worden steeds duurder
In bijna twee op de drie gemeenten was het aantal diefstallen in januari tot en met september van dit jaar hoger dan in dezelfde periode in 2022. Van de grootste gemeenten werden vooral in Groningen, Utrecht en Rotterdam veel vaker onderdelen of spullen gestolen dan een jaar eerder. In Amsterdam, Zandvoort, Nieuwegein en Katwijk gebeurde dit - afgezet tegen het aantal inwoners - het vaakst.
André Bouwman, adviseur bij het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), zegt dat de stijging komt doordat voertuigen steeds duurder worden, en daarmee dus ook de onderdelen. Volgens hem wordt de markt in gestolen onderdelen voor criminelen daardoor steeds groter. "Op platformen als Marktplaats en Facebook kunnen criminelen anoniem gestolen onderdelen aanbieden. Die onderdelen gaan vervolgens de wereld rond en zijn, met uitzondering van navigatiesystemen, ontraceerbaar voor opsporingsdiensten", zegt Bouwman.