Wetswijziging op komst voor extra week 'carnavalstoets'

Er komt een wetswijziging om te garanderen dat basisscholen de belangrijke voortgangstoets niet in de piek van de carnavalstijd hoeven af te nemen. Dat verklaarde minister van onderwijs Mariëlle Paul in Bunde woensdagmiddag.
Paul was in Zuid-Limburg om persoonlijk te horen van leerlingen, docenten en schoolbestuurders welke bezwaren er leven rond de opvolger van de Cito-toets in carnavalstijd.
Doorstroomtoets
Daarmee reageerde de VVD-bewindsvrouw op de aanhoudende protesten uit met name de zuidelijke provincies over de rigide nieuwe regeling. Met ingang van 2024 moet de doorstroomtoets worden afgenomen in de eerste twee weken van februari. "Scholen krijgen een extra week speling, zodat ze zelf kunnen bepalen waar die toets het beste past voor hun leerlingen", aldus Paul
Wetswijziging
De doorstroomtoets geldt als belangrijk ijkpunt voor de toekomstige schoolcarrière van leerlingen in groep 8. Met de nieuwe wetgeving dreigde de carnavalsdiscussie zich steeds weer te herhalen in jaren dat carnaval vroeg valt. Dat geldt in 2024, maar ook weer in 2026 en 2027. "Daarom ga ik aan de slag met een aanpassing van de wet, zodat die verruimde periode ook in de wet wordt vastgelegd", aldus Paul.
Toets-fobie
De minister van primair en voortgezet onderwijs zette bij de openbare Daltonschool De Bundeling ook vraagtekens bij het gewicht dat aan de toets wordt gegeven. "We maken de toets ook vaak te groot. Hoe meer gewicht we er zelf aan geven, hoe hoger de druk voor de kinderen. We moeten ons afvragen of we dat wel willen", zo zei de minister in gesprek met de docenten.
Kansenongelijkheid
Uit onderzoek van de Erasmus-universiteit blijkt dat kinderen in Limburg bij dezelfde Cito-score een lager schooladvies krijgen dan gemiddeld. Dat geldt voor meerdere 'plattelandsregio's', zo is in dit onderzoek te lezen. Daarom is het nog belangrijker dat de doorstroomtoetsen gegeven worden op een moment dat de kinderen zich volledig kunnen concentreren op de toets. "We willen het beste uit de kinderen halen", zo concludeert Paul samen met de basisschooldocenten in Bunde.