Gezondheidseconoom: 'Breng jeugdzorg terug naar provincie'

De organisatie van de jeugdzorg moet volgens gezondheidseconoom Wim Groot veranderen. Hij pleit ervoor de jeugdhulp meer te centraliseren en bijvoorbeeld terug te leggen bij de provincies.
Maandag werd bekend dat de Mutsaersstichting, een organisatie die een groot deel van de jeugdzorg op zich neemt in Noord- en Midden-Limburg, kampt met een zorgelijke financiële situatie.
Versnippering
"Afgelopen jaren hebben laten zien dat die gemeentes niet in staat zijn om dat goed en adequaat uit te voeren”, zegt Groot. De gezondheidseconoom noemt de ‘versnippering’ als een van de oorzaken: "Elke gemeente heeft zijn eigen regels, eigen voorwaardes, eigen contracten. Dat leidt tot heel veel extra bureaucratie."
Xonar
Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar steeds meer gemeenten redden het niet om de jeugdhulp binnen het beschikbare budget te organiseren en wachten met smart op hervorming van het systeem. Bijna een jaar geleden werd bekend dat Xonar, de jeugdzorgorganisatie in het zuiden van de provincie, al jaren in financieel zwaar weer zit.
Toename
Volgens Groot maakt landelijk gezien 40 procent van de jeugdzorginstellingen verlies. "Dat heeft denk ik ook wat te maken met de grote toename aan kinderen die in de jeugdzorg zitten. Een op de zeven kinderen in Nederland maakt gebruik van jeugdzorg, dat is enorm veel. Dat is ook een enorme toename over de afgelopen jaren", laat Groot weten.
Die toeloop komt volgens Groot door de komst van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG), die bij de overheveling naar gemeenten zijn gaan dienen als front office voor alle jeugdzorg in de gemeenten. CJG's zijn opgericht als laagdrempelig centraal punt voor opvoed- en opgroeivragen die ook lichte hulp kunnen bieden.
Opsplitsen
Voor de toekomst van de Mutsaersstichting is het volgens Groot van belang dat gemeenten met extra geld komen voor een herstelplan, ook om de kwaliteit van de zorg te waarborgen. En de organisatie moet volgens hem worden opgesplitst. "De Mutsaersstichting is actief tussen West-Brabant, Breda en Maastricht. Daar zit heel weinig samenhang tussen want kinderen uit Maastricht die gaan niet naar Brabant of omgekeerd. Dus ik denk dat het goed is als die organisatie wordt opgesplitst in kleinere eenheden die beter te managen zijn, waardoor ook het bestuur meer in control kan komen", zegt de gezondheidseconoom.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moet volgens Groot opletten of de reorganisatie en bezuinigingen niet ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg voor kinderen: "Er zijn nu al signalen, als het gaat om de medisch kinderdagverblijven, dat er beknibbeld wordt op de zorg en dat de kinderen niet de kwaliteit en de zorg krijgen waar ze recht op hebben."