Steeds meer nesten van Aziatische hoornaars: 'Slecht teken'

De nesten van Aziatische hoornaars worden duidelijk zichtbaar in de herfst. Het nest op de foto is gespot in Nuth. © Sjef Vliegen/Waarneming.nl
Nu er steeds meer bladeren van de bomen vallen, worden ook meer onontdekte nesten van Aziatische hoornaars gespot.
En dat is een zorgelijke situatie: het ecosysteem wordt door de Aziatische hoornaar niet alleen aangetast, maar ook blijken er veel meer exoten te zijn dan gedacht. Dat betekent dat er volgend jaar ook meer koninginnen zullen zijn, die nieuwe nesten gaan maken. Twee jaar geleden werd het insect nog zelden gezien in de provincie, maar inmiddels komt er bijna geen einde meer aan alle meldingen.

Kleine insecten de dupe

Uiteindelijk zijn veel bijen, wespen en andere, kleinere insecten daar de dupe van: "De hoornaars eten en voeden hun larven namelijk met deze insecten", licht natuuronderzoeker René Janssen toe aan L1. Ook imkers zijn op z'n zachtst gezegd niet blij met de hoornaars: hele bijenvolken gaan dood door de insecten.
Tekst gaat verder onder de foto:
Meerdere hoornaars bij de Biebosch in Valkenburg © Waarneming.nl

Overleven in de vriezer

En dat de winter eraan komt, maakt eigenlijk niet zoveel uit. De insecten overleven in rottend hout en kunnen zelfs enkele graden onder nul aan. "Hoornaars zijn nu vooral bij klimop en valfruit te vinden. Ze kunnen overigens zelfs 12 uur in de vriezer overleven", aldus Janssen.

Vernietigen

Momenteel worden veel nesten vernietigd door deze in een plastic bak te doen, en vervolgens minstens 24 uur in de vriezer te leggen. "En dan moet het minstens -18 graden in de vriezer zijn, anders kruipen ze alsnog gewoon het nest uit", vertelt de natuuronderzoeker.

Hoe bestrijd je Aziatische hoornaars?
Er is een effectieve manier om het insect te bestrijden. Daarbij wordt het nest weggehaald uit de boom, en vervolgens in een plastic bak gelegd. Vervolgens wordt de inhoud minimaal 24 uur in een vriezer met -18 graden gelegd.

Tijdens het verwijderen van het nest moet er beschermende kleding en een helm gedragen worden. De hoornaars worden namelijk erg agressief bij het verwijderen van het nest. Daarom wordt er ook een accustofzuiger gebruikt om al zoveel mogelijk hoornaars uit de lucht te zuigen.

Resten van de insecten kunnen uiteindelijk aan kippen gevoerd worden, of mogen bij het GFT-afval.

Als een nest in een spouwmuur ontdekt wordt, mag er (bij uitzondering) gif gebruikt worden. "Dat gebeurt nog af en toe, maar liever niet. Dan zit je spouwmuur vol met gif", aldus Janssen.

De meeste nesten worden momenteel in Zuid-Limburg gespot. In Brunssum, Ulestraten, Maastricht, Vaesrade, Heerlen en Echt zijn momenteel de meeste niet-gevonden nesten, blijkt uit de gespotte insecten. "Maar ook in Tegelen is nog ergens een onontdekt nest", weet Janssen. Ook op de website waarneming.nl worden de laatste paar weken steeds meer meldingen gedaan van (dode) Aziatische hoornaars en hun nesten. Overigens kan iedereen daar een melding voor indienen: "Het helpt om de plekken in kaart te brengen. Het zijn vaak grote bollen van een soort papier-maché die in de top van een boom hangen", vertelt Janssen.

Noodklok

Afgelopen zomer luidden meerdere Limburgse imkers nog de noodklok. Zo vertelde docent en imker Cyriel Lendfers hoe ernstig de situatie is: "We hebben te maken met een invasieve exoot die oprukt en heel weinig natuurlijke vijanden heeft. In onze buurlanden zien we de hoornaar al flink voet aan de grond krijgt." In België zouden afgelopen zomer al meer dan 1000 nesten zijn gesignaleerd, de schade was dan ook aanzienlijk. "We zien nu hele gebieden waar geen bijenvolk meer te vinden is. En de beesten vreten ook het fruit aan. In Nederland hebben we een grote fruitsector die dubbel wordt geraakt. Want bijen zijn nodig om het fruit te bestuiven, en daarna knabbelt de hoornaar aan het fruit dat bijna rijp is", aldus Lendfers.
Afgelopen zomer werd imker Philip Apeldoorn uit Beesel nog gevraagd om een nest te verwijderen in Hongarije. Bekijk de reportage hier terug:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!