OR Sabic stapt naar rechter vanwege sluiting kantoor Sittard

Het Sabic-hoofdkantoor in Sittard, met bedrijventerrein Chemelot op de achtergrond © L1 (Erwin Minkenberg)
De ondernemingsraad van Sabic Limburg BV wil dat de rechter zich uitspreekt over de aangekondigde sluiting van het Sabic-kantoor in Sittard.
Sabic wil het kantoor in Sittard sluiten. Het Europese hoofdkantoor wordt verplaatst naar Amsterdam en 160 personeelsleden zouden mee moeten verhuizen. De overige 240 personeelsleden verhuizen naar kantoren op het Chemelotterrein en Brightlands.

Risico's

De OR en de vakbonden vinden dat om meerdere redenen bezwaarlijk. De 160 mensen zouden naar Amsterdam moeten verhuizen of iedere dag een grote afstand moeten reizen. De medewerkers die naar Chemelot verhuizen, komen terecht op een groot chemisch bedrijventerrein met alle risico's die daarbij horen. Verder zijn er de negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid in Limburg. En is het volgens de OR en de bonden nog maar de vraag of je eventuele afvallers die niet naar Amsterdam willen, wel kunt vervangen met geschikt personeel. Want tenslotte is er ook in Amsterdam sprake van een krappe arbeidsmarkt.

Negatief advies en petitie

Daarom kwam de OR met een negatief advies als reactie op het plan van Sabic. Maar het bedrijf legt dat naast zich neer en zet door. De zaak gaat nu naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam. Dat is een speciale rechtbank die zich buigt over conflicten binnen bedrijven. De OR zegt wel open te blijven staan voor overleg met Sabic.
Begin dit jaar kwamen de gezamenlijke vakbonden ook al met een petitie tegen de verhuizing. Die was ondertekend door 400 mensen. Er is volgens de bonden geen draagvlak voor het plan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!