Oud-gouverneur Van Voorst tot Voorst overleden

Oud-gouverneur Van Voorst tot Voorst overleden © Jean-Pierre Geusens
Voormalig gouverneur Berend-Jan van Voorst tot Voorst is overleden. Hij was 79 jaar.
De in 1944 in het Gelderse Beek geboren Van Voorst was van 1993 tot 2005 gouverneur in Limburg, oftewel commissaris van de koningin.

Staatssecretaris

De CDA'er was daarvoor Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Defensie in het derde kabinet Lubbers. Van Voorst tot Voorst komt uit een adellijke familie en droeg daarom de titel 'baron'. Als gouverneur werd hij in Limburg opgevolgd door Léon Frissen.

Betrouwbaarheid en integriteit

Gouverneur Roemer schrijft in een brief aan de Statenleden dat hij woensdag het "droevige nieuws" heeft ontvangen dat oud-gouverneur Van Voorst tot Voorst maandagavond is overleden. "Hij bekleedde het gouverneursambt tussen 1993 en 2005 en was een toonbeeld van bestuurlijke betrouwbaarheid en integriteit. Kwaliteiten als onkreukbaarheid en diplomatie waren onlosmakelijk met zijn persoon verbonden", schrijft gouverneur Roemer. "De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden, zo heeft de familie ons laten weten."
L1 TV maakte op de laatste werkdag van Van Voorst - 17 juni 2005 - een reportage in de dienstauto.
(Tekst gaat verder onder video.)

Boomlange aristocraat

Voormalig PvdA-gedeputeerde Odile Wolfs reageert verrast op het overlijden van Van Voorst. Ze wist niet dat hij ziek was. Wolfs was zes jaar lang gedeputeerde in zijn periode als gouverneur.
In een eerste reactie roemt ze vooral zijn enorme dossierkennis. "Hij las alles en was altijd aan het werk", zegt Wolfs. Van Voorst had veel oog voor detail en was op de hoogte van alle protocollen. Hij deed alles volgens het boekje. Hij had volgens Wolfs moeite met statenleden die in zijn ogen te veel op de man speelden, het moest wat hem betreft altijd over feiten gaan.
De boomlange aristocratische Van Voorst was volgens Wolfs desondanks nooit te beroerd voor een kwinkslag. En genoot van zijn sigaartjes. Ook toen hij die door nieuwe regelgeving buiten moest roken.

Diplomatieke teamplayer

Voormalig CDA-gedeputeerde Ger Driessen kan geen onvertogen woord spreken over Van Voorst tot Voorst. Driessen heeft ook zes jaar lang met de oud-gouverneur in het provinciebestuur gezeten. "Iemand die altijd op uiterst correcte wijze met het bestuur omging", memoreert Driessen. "Gaf ruimte om te besturen, maar was heel betrokken. Goed op de hoogte van de materie. Een diplomatieke teamplayer," besluit de oud-gedeputeerde.
Bij zijn afscheidsreceptie in het gouvernement werd ook een geschilderd portret onthuld. L1 TV maakte van het afscheid een reportage:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!