Yasmine (26) leeft in armoede en is zeker niet de enige

Ze is 26 jaar, moeder van drie kinderen en leeft van een uitkering. Yasmine Damen uit Maastricht leeft daardoor constant in financiële onzekerheid. "We kunnen leven, maar er zijn ook maanden dat we niet rond kunnen komen."
Daarmee is Yasmine zeker niet de enige. Eén op de vijf Limburgers heeft regelmatig, vaak of zelfs altijd problemen om financieel rond te komen. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Newcom in opdracht van Omroep Brabant, Omroep Zeeland en L1.
Werken geen optie
De financiële zorgen bij Yasmine spelen al jaren. "Ik ben op mijn 18de moeder geworden. Ik heb een depressie gekregen en mijn mentale problemen zijn erger geworden door alles wat komt kijken bij het zijn van moeder", vertelt ze. Werken is voor haar dan ook geen optie. "Ik heb het vaak geprobeerd, maar het lukt gewoon niet. De dingen die in mijn hoofd spelen, zitten me heel erg in de weg."
Hoog risico Zuid-Limburg
Steeds minder mensen lopen risico op armoede, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2022 moest 3,8 procent van de Nederlandse bevolking rondkomen van een laag inkomen. Een jaar eerder was dit nog 5 procent. De daling wordt volgens het CBS veroorzaakt door de energietoeslag, die in 2022 voor het eerst werd uitgekeerd aan huishoudens met een laag inkomen. Als de energietoeslag en andere inkomensondersteunende maatregelen niet worden meegerekend, zou het armoederisico op 5,9 procent uitkomen.
Ondanks de landelijke daling is het risico op armoede in Zuid-Limburg hoog. Heerlen (7 procent), Vaals (6,1) en Maastricht (5,6) staan zelfs in de landelijke top tien van gemeenten met het hoogste armoederisico.