NS Publieksprijs: spannende dag voor kanshebber Niewierra

Redacteur Maarten Basjes, Anya Niewierra en producent Erwin Godschalk © Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Het is een spannende dag voor thrillerschrijver Anya Niewierra uit Kerkrade. Woensdagavond hoort ze of ze met haar boek 'De Camino' de winnaar is van de NS Publieksprijs, de bekendste lezersprijs van ons land.
"Er is veel aandacht voor in de media, maar ondertussen gaat mijn werk bij Visit Zuid-Limburg gewoon door zoals normaal. Dat vind ik stiekem heel fijn, want dan heb ik geen zenuwen", vertelde ze woensdagochtend op L1 Radio.

Boek van het jaar

Het winnende boek wordt woensdagavond bekendgemaakt in de uitzending van EenVandaag op NPO 1 en mag zich officieel ‘Boek van het Jaar’ noemen. De prijs werd pas één keer door een Limburgse auteur gewonnen. Connie Palmen uit Sint Odiliënberg kreeg in 1996 de Trouw Publieksprijs - de voorloper van de huidige NS Publieksprijs - voor haar roman 'De vriendschap'.

Nominaties

De nominaties voor de NS Publieksprijs bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar. De andere genomineerde boeken zijn: 'Alter Ego' van Esther Verhoef, 'Het Koninklijk Huis' van Herman Koch, 'Koraalrif' van Suzanne Vermeer, 'Wat stilte wil' van Arthur Japin en 'Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold' van Israel van Dorsten.

Anya Nieuwierra debuteerde in 2013 als thrillerauteur. In het dagelijks leven is ze directeur van Visit Zuid-Limburg. Met haar literaire werk oogstte ze meteen veel succes. Haar debuut 'Vrij Uitzicht' werd voor drie literaire prijzen genomineerd. Met 'Het Bloemenmeisje' won ze de Hebban Thrillerprijs 2020. Diezelfde prijs sleepte ze in 2022 in de wacht met 'De Camino', waarvan de filmrechten inmiddels zijn verkocht aan productiemaatschappij Hollands Licht. Met dit boek won ze ook de Thrillzone Award voor beste Nederlandstalige thriller van 2021. Boekensite Hebban riep 'De Camino' uit tot Hebban Favoriet van 2021.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!