Docenten UM stappen op vanwege pro-Palestijnse bijeenkomst

Pro-Palestina actie in de Universiteit Maastricht. © L1
Een pro-Palestijnse actie op 1 november op het University College Maastricht (UCM) heeft geleid tot het vertrek van twee gastdocenten. Zij staan niet achter deze actie en zijn daarom opgestapt.
De actie was onaangekondigd. De universiteit besloot niet in te grijpen.
"We willen studenten en medewerkers ruimte geven om over dit onderwerp met elkaar te spreken en discussiëren", aldus Rianne Letschert, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht (UM).

Open samenleving

Een groep studenten uit Tilburg en van de UCM organiseerden de critical education day, waarop ze in het gebouw van het UCM films vertoonden en in gesprek gingen met studenten over de oorlog in Gaza. Letschert heeft bewust niet willen ingrijpen: "Omdat het op een manier gebeurde die geen onveiligheid veroorzaakte voor anderen. Oproepen tot haat, geweld, onverdraagzaamheid of oproepen die op een andere manier de kaders van de open samenleving overschrijden, staan we daarbij vanzelfsprekend niet toe."
Voor zover bekend, was dat volgens Letschert tijdens de actie van afgelopen woensdag ook niet het geval. "Ook een bijeenkomst met een duidelijke stellingname kan tot een goed gesprek leiden. Ik realiseer me daarbij dat er ook genoeg discussies kunnen ontstaan, waarbij je er samen gewoon niet uit gaat komen."

Statement

Begin oktober heeft de UM een kort statement afgegeven over de situatie in Gaza. Letschert vindt het vooral belangrijk om in gesprek te gaan met de mensen in de gemeenschap waar zorgen leven over het conflict en over de effecten daarvan op de eigen UM-gemeenschap en op hun eigen werk of studie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!