Frappant toeval: vandaag in 1975 ontplofte naftakraker

Ramp bij DSM in 1975. © Foto ANP
Het is louter toeval, maar wel frappant. De dag nadat de officier van justitie in de rechtszaal hard uithaalde naar het veiligheidsbeleid van chemiebedrijf Sabic, is het op de kop af 48 jaar geleden dat er een grote ramp gebeurde met een naftakraker in Geleen.
Het OM eiste maandag een boete van 25 miljoen euro tegen Sabic, onder meer wegens twee zware incidenten bij juist de naftakraker. Daarbij viel een dode en twee onderhoudsmedewerkers liepen zware brandwonden op. Die incidenten waren in 2016 en 2019.

Grootste ramp

Op 7 november 1975 gebeurde de grootste ramp in de geschiedenis van het chemiecompex dat tegenwoordig Chemelot heet. Destijds was de naftakraker (NAK 2) en de rest van het industrieterrein eigendom van DSM.
Bij het opstarten van de fabriek na een onderhoudsbeurt ging het vreselijk mis. Bij de ramp kwamen 14 mensen om het leven en raakten er meer dan honderd gewond. Huilende vrouwen voor poort van DSM kopte de krant de volgende dag.
Tegen de avond dreigde opnieuw een ramp. De tanks met miljoenen liters nafta scheurden open en zetten nog vier andere tanks met nafta in vlammen. De Westelijke Mijnstreek ontsnapte ternauwernood aan een nog grotere catastrofe. Het blussen duurde zelfs enkele dagen.

Overlevende

L1 TV sprak een aantal jaren geleden met een werknemer die ternauwernood het inferno overleefde (met beelden van de enorme brand). Chrit Könings is in 2021 overleden.

Plaquette

In 2015 is bij het industriecomplex Chemelot een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de DSM-ramp. Er was lange tijd wrevel tussen nabestaanden en het bedrijf. Nabestaanden kregen pas 28 jaar na de ramp excuses aangeboden van het bedrijf en een schadevergoeding. Bij rondleidingen wordt tegenwoordig ook stil gestaan bij het monumentje.
Overigens is DSM nooit strafrechtelijk vervolgd voor de ramp. Wel bleek uit onderzoek dat er waarschijnlijk lasnaden ondeugdelijk waren, waardoor een leiding scheurde en de brand met fatale afloop ontstond.

Een naftakraker is een grote fabriek waarin het olieproduct nafta op een hoge temperatuur wordt verhit, waardoor de grondstof uiteenvalt in kleinere delen. Het ‘kraken’ levert producten op zoals etheen en propeen, waarvan vervolgens kunststofproducten worden gemaakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!