Fusie Xonar en Mutsaers van de baan

Fusie Mutsaersstichting met Xonar van de baan. © iStock
Mutsaersstichting sluit niets uit aan maatregelen om uit de financiële crisis te komen. De beoogde fusie met jeugdzorgorganisatie Xonar gaat niet door.
"Het is niet opportuun om daar nu energie in te steken", meldde Harm Wijgergangs, directeur van de Mutsaersstichting dinsdagmiddag tijdens een persgesprek in Venlo.

Verlies 5 miljoen euro

De Mutsaersstichting stevent voor het derde achtereenvolgende jaar af op een verlies van vijf miljoen euro. Daarmee is het de tweede grote jeugdzorgaanbieder na Xonar in Limburg waar de problemen zo groot zijn dat ze onder toezicht zijn gesteld van de Jeugdautoriteit. In het herstelplan van Xonar is een fusie met Mutsaersstichting een van de oplossingen. Op dit moment is het onduidelijk welke gevolgen het voor Xonar heeft.

Herstelplan

Volgens Wijgergangs is de crisis het gevolg van slechte strategische keuzes en onvoldoende effect van ingezette verbetering in 2023. "De ernst van de problemen waren mij niet duidelijk bij mijn aantreden op 1 september. De verbeterplannen die er waren, hebben niet het effect gehad of ze zijn niet goed uitgevoerd."

Marktwerking

Wijgergangs hekelde de marktwerking in de jeugdzorg. "Je moet zo opereren dat je geld verdient. De verantwoordingsstructuur is enorm gegroeid. Tegelijkertijd is het een worsteling tussen gemeente en zorginstellingen. Denk aan verhoging van salarissen volgens de CAO. Dat betekent dat de gemeente extra geld moet betalen. Dat is een spannend overleg. Iedere jeugdzorgorganisatie komt daardoor in de problemen", aldus Wijgergangs.
Mutsaers biedt aan zo’n 9000 cliënten zorg per jaar en is daarmee een van de grootste zorgaanbieders in Limburg. Ze werken voor 92 gemeenten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!