Gedenkstenen slachtoffers holocaust voorlopig niet onthuld

Stolpersteine, kleine monumenten voor de slachtoffers van de holocaust © iStock
Achttien zogeheten Stolpersteine liggen klaar voor de Venlose binnenstad. Maar onthuld worden ze voorlopig niet. Reden: de toegenomen animositeit richting de Joodse gemeenschap vanwege de oorlog in Gaza.
Dat meldt Omroep Venlo dinsdag.

Slachtoffers naziterreur

De Stolperstein is een project van de Duitse kunstenaar Günter Demnig. Die plaatst de stenen al sinds midden jaren negentig in de stoep voor huizen van mensen die slachtoffer zijn geworden van de naziterreur. Het is de bedoeling dat voorbijgangers even stilstaan bij wat er is gebeurd. In de Venlose binnenstad liggen momenteel al twintig van zulke gedenktekens.

Animositeit

Citymarketingbureau Venlo Partners nam twee jaar geleden het initiatief om meer Stolpersteine in de Venlose binnenstad te plaatsen. In 2021 werden achttien stenen in het Venlose centrum onthuld, nu zouden opnieuw achttien stenen voor slachtoffers van het naziterreur worden geplaatst. Daarbij werd onderzoek gedaan naar het levensverhaal van de slachtoffers om de namen op de stenen ook een gezicht te geven. "Maar gezien de animositeit die er momenteel heerst richting de Joodse gemeenschap kregen we twijfels of we dat op dit moment moesten doen. Ook omdat Joodse nabestaanden van de slachtoffers aangaven zich op dit moment niet senang te voelen om bij een openbare onthulling aanwezig te zijn", reageert Venlo Partners-directeur Marcel Tabbers.

Andere plaatsen

De gemeente Venlo laat weten dat er geen signalen zijn voor verhoogd risico rond de onthulling van de stenen. Maar het gevoel bij nabestaanden van de slachtoffers is dus anders. Daarin is Venlo overigens niet uniek. In meerdere Nederlandse gemeenten werd de onthulling van Stolpersteine uitgesteld om eventuele negatieve reacties te voorkomen. Het uitstellen van de onthulling betekent volgens Tabbers zeker geen afstel voor de gedenkstenen in de Venlose binnenstad.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!