Burgemeester Meerssen nogmaals naar provincie voor zwijnen

Wilde zwijnen zijn vooral agressief als ze hun jongen proberen te beschermen © iStock
Burgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen wil de problemen rondom de wilde zwijnen in het Bunderbos in Bunde opnieuw onder de aandacht brengen bij de verantwoordelijk gedeputeerde.
Ze was al eerder bij de provincie om het probleem aan te kaarten.

Brief naar provincie

"Ik ga een stevige brief naar de provincie sturen om ze nogmaals te vragen om de verantwoording te nemen waar ze voor staan in hun opdracht naar Faunabeheer om daar de taken beter neer te leggen en onderzoek te doen", zo zei Clermonts tegen de gemeenteraad. De burgemeester heeft van de wildbeheereenheid te horen gekregen dat zij het aantal zwijnen niet onder controle krijgen.

Minder meldingen

De gemeente Meerssen heeft de afgelopen weken wel veel minder meldingen gekregen van overlast van wilde zwijnen rondom het Bunderbos. Het zou nu gaan om in totaal drie meldingen van mensen die schade hebben aan hun grasveld. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Afschieten

De afname valt volgens de gemeente te verklaren door de minder goede weersomstandigheden, waardoor minder mensen de bossen intrekken. Ook het afschieten van de wilde zwijnen draagt volgens de woordvoerder bij aan het verminderen van de overlast.
De gemeente zegt niet te weten hoeveel wilde zwijnen er nog in het gebied zitten. "Het aantal blijft moeilijk in te schatten. Wilde zwijnen kunnen grote afstanden afleggen en verplaatsen zich continu van natuurgebied naar natuurgebied. Ook buiten onze gemeente", zegt de woordvoerder.

Afgesloten

Het Bunderbos was deze zomer zes weken afgesloten nadat er meerdere wandelaars werden aangevallen door een wild zwijn. Half september ging het bos weer open. Na nieuwe meldingen dat er wilde zwijnen waren gespot, plaatste de gemeente vorige maand extra waarschuwingsborden.

Wandeltocht verplaatst

Minder meldingen of niet, wandelvereniging Vilt neemt geen risico’s bij hun eindejaarstocht op 30 december. Ze hebben besloten de routes en startlocatie van de jaarlijkse wandeling omwille van de veiligheid van de deelnemers aan te passen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!