Watertaps gaan dicht voor winter: waarom zijn ze er?

Bij de watertap kun je terecht voor schoon drinkwater. © WML
Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) sluit deze week de watertaps weer af. Ze gaan in winterslaap. In het voorjaar worden ze weer aangesloten en kun je er weer terecht om drinkwater te tappen.
Op meer dan 140 punten in de provincie staat inmiddels een watertap van WML.

Wat is zo'n watertap eigenlijk?

In feite is het gewoon een openbare kraan. Met een druk op de knop komt er schoon drinkwater uit en kun je er jouw dorst lessen of een flesje vullen. Ze staan verspreid door de hele provincie, van Molenhoek tot Eijsden en Vaals. En er komen nog steeds meer bij. WML plaatst ze samen met Limburgse gemeenten en bedrijven.

Waarom zijn ze er eigenlijk?

Kraanwater is lekker, dorstlessend en gezond. De tappunten zijn bovendien duurzaam. Door jouw flesje te (her)vullen, draag je bij aan het gebruik van minder plastic en zorg je voor minder zwerfafval. Daarnaast is de koolstofdioxide uitstoot 300 keer lager dan bij verpakt water of frisdrank.
Kortom, door een herbruikbaar flesje te gebruiken tijdens het fietsen of wandelen, draag je een steentje bij aan een beter milieu en een vitalere samenleving.

Waarom zijn ze in de winter dicht?

Elk jaar sluit WML de waterpunten in de herfst af. In de wintermaanden is de kans op vorst groot en kunnen de leidingen bevriezen. Door ze af te sluiten van het water wordt voorkomen dat ze kapot vriezen.
Medewerkers van WML controleren tijdens de winter de taps, repareren ze indien nodig en maken ze vervolgens klaar om ze in het voorjaar weer aan te sluiten. Vanaf april, als de kans op nachtvorst een stuk kleiner is, kun je weer bij de tappunten terecht voor fris drinkwater.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!