Energietoeslag: 2100 huishoudens erbij in Maastricht

De gemeente werkt ook aan een plan om studenten tegemoet te komen. © iStock
Zo'n 2100 extra huishoudens kunnen dit jaar energietoeslag aanvragen bij de gemeente Maastricht.
Het aantal huishoudens met energietoeslag komt daarmee op zo'n 9200, zo laat de gemeente maandag weten.

Rijksgeld over

Er zaten nog zoveel reserves in de kas, dat de gemeente besloten heeft om de gerechtigden van energietoeslag uit te breiden naar 130 procent van de bijstandsnorm. Dat betekent concreet dat ongeveer 2100 huishoudens nu óók in aanmerking komen voor energietoeslag. Zij kunnen dat vanaf begin december aanvragen en krijgen dan 1.300 euro.
"De verruiming naar 130 procent is mogelijk omdat we rijksgeld voor energiearmoede over hadden. Ik ben verheugd dat hierdoor ook werkenden met een laag inkomen de energietoeslag 2023 kunnen aanvragen", laat wethouder Anita Bastiaans weten in een persbericht.

Hoeveel mag iemand verdienen?
Om aanspraak te kunnen maken op energietoeslag in Maastricht, mag iemand niet meer verdienen dan 130 procent van de bijstandsnorm. Maar hoeveel is dat precies?

Het netto-inkomen van een alleenstaande ouder mag niet hoger zijn dan 1.503 euro per maand. Bij samenwonenden of gehuwden is dat 2.146 euro per maand.

De vakantietoeslag, toeslagen zoals zorg-, huur- en kinderopvangtoeslagen en het Kindgebonden budget tellen niet mee als inkomen.

Studenten

De gemeente werkt ook aan een plan om buitenlandse studenten tegemoet te komen. Nu kunnen Nederlandse studenten een eenmalige toeslag aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van 400 euro. Maar buitenlandse studenten, het merendeel in Maastricht, komen daarvoor niet in aanmerking. De gemeente wil daarom een soortgelijke regeling voor buitenlandse studenten invoeren. Deze zal naar verwachting vanaf januari klaar zijn.
De 7100 huishoudens die eerder al recht hadden op energietoeslag (tot 120 procent van de bijstandsnorm), zullen deze rond 20 november automatisch op hun bankrekening ontvangen. Bij sommige huishoudens die vorig jaar zélf de energietoeslag hadden aangevraagd, zal er nog een inkomenstoets plaatsvinden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!