Verkiezingen: BBB gaat voor winst

Marieke Wijen uit Gulpen © L1
Dat de BoerBurgerBeweging (BBB) flink gaat winnen bij de verkiezingen lijkt logisch. De partij van lijsttrekker Caroline van der Plas haalde de vorige keer maar één zetel, maar volgens peilingen is de partij nu goed voor ruim tien plekken in de nieuwe Tweede kamer. Een van de kanshebbers is de 30-jarige Marieke Wijen uit Gulpen.
Van beroep is ze plaatsvervangend officier van justitie in Maastricht. Ze zat jarenlang in de gemeenteraad voor het CDA, maar stapte in september over naar de BBB. Haar plek op de lijst is nummer 11. Volgens de meest recente peilingen haalt de BBB 12 zetels. Dus het wordt nog spannend voor haar.
Tekst gaat verder onder de video:

Al jarenlang ervaring

De politieke carrière van Wijen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ze was eerder al tien jaar gemeenteraadslid in Gulpen-Wittem. Ze is uiteindelijk overgestapt naar de BBB, omdat de partij volgens haar meer oog heeft voor de regio. "Waar ik me al jarenlang voor sterk wil maken, is dat de regio vertegenwoordigd moet worden. Bij het CDA verloren ze dat steeds meer uit het oog, en bij de BBB is dat juist een belangrijk speerpunt. Daarnaast was mijn opa ook boer, en zijn mijn neven en ooms actief als boer", vertelt Wijen in L1mburg Centraal.

BBB versus NSC

De kans dat Wijen daadwerkelijk in Den Haag belandt is aanzienlijk, maar nog geen gelopen race. Volgens de Gulpense heeft de partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt veel kiezers bij de BBB weggehaald. En heeft de BBB wel genoeg aandacht voor de normale burger? "Dat denk ik zeker wel. Alleen doordat Omtzigt mee is gaan doen, zie je dat het speelveld er nu anders uitziet. Maar je doet de BBB zeker tekort als je zegt dat de partij alleen voor de boeren is. De burger vinden we ook zeker belangrijk."
Het eerste punt dat Wijen wil aanpakken, is de regio op de kaart in Den Haag zetten. "Dat is voor mij het allerbelangrijkste. En vooral de leefbaarheid in de regio wil ik verbeteren. Het gaat dan over het verdwijnen van scholen in dorpskernen, het samenhangende verenigingsleven en jongeren die bijvoorbeeld geen woning in de dorpen kunnen vinden."
De komende anderhalve week behandelt L1mburg Centraal elke dag een verkiesbare kandidaat van een andere partij. Woensdag wordt de rubriek afgetrapt met de BBB en Marieke Wijen.

Advies

De stellingen voor het hulptooltje zijn toegespitst per provincie en opgesteld door journalisten van de regionale omroepen. Aan de hand van de ingevulde antwoorden krijgen stemmers een advies welke partij het best past bij hun standpunten. De stemhulp is zonder bemoeienis van politieke partijen gemaakt.
De Limburgse stemhulp is hier te vinden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!