Bisdom: geef gehoor aan je priesterroeping

Pastoor Jan Geilen volgde zijn roeping pas op latere leeftijd © Guus Benders (L1)
Terwijl het aantal kerkgangers terugloopt en de kerk een steeds minder prominente rol krijgt in de samenleving, geven ook steeds minder Limburgers gehoor aan een roeping om priester te worden. De kerk wil dit tij keren.
Het overkwam ook Jan Geilen, pastoor van de parochie Bavo Nuth. Als tienerjongen had hij al de gedachte om priester te worden. Maar bij de gedachte aan het vele Latijn en Grieks haakte hij af.

Niet haalbaar

“Ik achtte het voor mezelf niet haalbaar en de roeping zakte daardoor helemaal weg. Een praktische overweging om niet toe te geven aan mijn roeping.”

Gemeenteambtenaar

Geilen volgde daardoor aanvankelijk een heel ander pad. Hij kreeg een baan als gemeenteambtenaar en dertig jaar gleden voorbij. “Ik had een leven dat goed was. Sociaal, maatschappelijk en met mijn werk Alles was goed geregeld: waarom dan iets anders gaan doen? Toch gebeurde het. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk en hij bleef aan me trekken.”

Ontslag

Op zijn 48ste besloot hij zijn hart te volgen en maakte hij alsnog de overstap naar het priesterschap. “Ik heb toen ontslag genomen en het heeft me veel meer gebracht dan ik ooit gedacht had”, stelt Geilen. “Had ik maar eerder naar zijn roepstem geluisterd... Al heeft mijn maatschappelijke carrière me later wel veel geholpen. Ik kan dit pad anderen daardoor ook aanbevelen.”

Roepingsweek

Om ook anderen mee te geven dat die roeping toekomst kan hebben en een invulling aan je leven kan geven, is het de hele week nationale roepingsweek binnen de katholieke kerk. Hard nodig, zegt rector Lambert Hendrikx van Rolduc. “De kerk wordt kleiner. Juist dan heb je mensen nodig die eropuit gaan om te laten zien hoe waardevol de kerk ook in onze dagen nog is. Nu het geloof in de samenleving meer naar de achtergrond verdwijnt, ben je er niet mee bezig dat dit ook een optie is.

Podcast

Het bisdom heeft zelfs een podcast gemaakt om het fenomeen van de roeping te duiden. Met uiteindelijk ook de hoop daadwerkelijk meer mensen de keuze zullen maken om zich te melden bij het seminarie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!