Continuïteit van jeugdzorg Maastricht hapert

De sluiting van het Medisch Kinderdagverblijf (MKD) in Maastricht verloopt voor een aantal ouders en kinderen problematisch. Hoewel de gemeente verplicht is continuïteit van zorg te leveren, blijkt dat in de praktijk niet te gebeuren.
Volgens de gemeente Maastricht zouden alle 74 kinderen na de sluiting van het MKD een passend zorgaanbod hebben gekregen. Maar dat geldt niet voor de driejarige Jacob.
Overleggen
Door een chromosoom afwijking heeft Jacob logopedie en fysiotherapie nodig. Hij is non-verbaal, waardoor er alleen in gebarentaal met hem gecommuniceerd kan worden. Op het MKD was deze zorg aanwezig. Vanaf zijn tweede jaar kon hij er zeven dagdelen per week terecht. "Hij is altijd een beetje ziekjes", vertelt zijn moeder Abir Michelon (27). "Op het MKD waren er verpleegkundigen aanwezig waarmee ik kon overleggen of Jacob kon komen."
Teveel energie
Nu gaat Jacob, net als 17 andere kinderen, naar Kiem. Kiem startte in april 2023 en is een samenwerking tussen Xonar en Mutsaersstichting. Bij Kiem is geen logopedie, fysiotherapie of ergotherapie en er is geen mogelijkheid om te slapen. "Ze bieden alleen pedagogische hulp. Jacob is kapot als hij thuiskomt. In oktober is hij maar twee keer geweest."
Abir heeft hierdoor haar baan moeten opzeggen. In april en augustus heeft ze een PGB aangevraagd zodat ze thuis de zorg kan organiseren. Begin november wees de gemeente de aanvraag echter af.
Extra hulp nodig
Het grootste deel van de kinderen die op het MKD zat, heeft extra hulp nodig. Deze zorg moeten ouders nu grotendeels zelf gaan regelen. Deze zorg is nu verdeeld over grote aanbieders zoals Mondriaan en Mutsaersstichting.
Tandje minder
De sluiting is het gevolg van de aangescherpte regels die de gemeente Maastricht stelde in de aanbesteding voor de jeugdzorg in Zuid-Limburg. De gemeente zegt dat 'jeugdigen met ernstige moeilijkheden' het met 'een lichtere functiemix' moeten doen. Het was voor jeugdzorgorganisatie Xonar reden om te stoppen met de MKD's. "De gemeente heeft eenzijdig besloten dat het wel een tandje minder kan", zegt Marloes Meelkop, gedragswetenschapper bij Xonar.
Reactie gemeente
Wethouder jeugdzorg Hubert Mackus laat weten in overleg te zijn met de ouders om te bekijken waar de gemeente tegemoet kan komen aan de zorgen. “Wij realiseren ons dat voor ouders van kinderen die reeds in zorg waren bij XONAR dit veranderingen te weeg brengt, onder meer omdat de zorg niet meer als één pakket wordt aangeboden. In het nieuwe arrangement kan en zal niet meer alle zorg op een en dezelfde locatie plaatvinden zoals in het MKD het geval was. Logopodie, fysiotherapie en verpleegkundige zorg valt niet onder de Jeugdwet maar onder de Zorgverzekeringswet. Deze moeten nu apart geregeld worden. Alle kinderen blijven daarmee de zorg houden die nodig is.