Noorderlicht zichtbaar in Limburg: zag jij het ook?

Het noorderlicht boven Sint Odiliënberg. © Maartje Peeters
Het noorderlicht was zondag in delen van Limburg te zien. Maar daar had je in de meeste gevallen wel een camera voor nodig; het zeldzame natuurverschijnsel was amper met het blote oog zichtbaar.
Bij L1 kregen we meerdere foto's van lezers uit de provincie binnen. Daarop is een roze schijnsel in de lucht te zien.

Zonnestorm

"Het noorderlicht wordt veroorzaakt door een uitbarsting van plasmawolken bij de zon. Die bestaat uit geladen deeltjes die met hoge snelheid de ruimte in worden geslingerd. Als ze de aarde bereiken, botsen ze op de zuurstof- en stikstofmoleculen die in onze atmosfeer zitten", legt weerman Thijs Zeelen van Meteo Limburg uit. "Als die deeltjes botsen, komt er energie vrij en lichten ze als het ware op."
Alleen bij een krachtige zonnestorm is het noorderlicht ook in Nederland te zien, zoals zondagavond het geval was.

Roze of groen

Op de foto's uit Limburg is een roze gloed of een roze licht te zien. "Dan wordt het opgelicht door stikstofmoleculen", legt Zeelen uit. "Het groene licht komt dan voornamelijk door de zuurstofmoleculen."
Thijs Zeelen zag het noorderlicht zelf niet, maar dat was volgens hem niet verwonderlijk. "De foto's die ik ontvangen heb van het noorderlicht zijn met een lange sluitertijd genomen waardoor de roze kleur wel zichtbaar was."
Noorderlicht een beetje zichtbaar. © Lezersfoto
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!