Ravage in bos door storm: mogelijk windhoos of tornado

Een stuk bos is volledig verwoest. © Wouter van Bernebeek
In een stuk bos bij de Mookerschans heeft storm Ciarán flink huisgehouden. Er zijn ruim honderd bomen afgebroken. Mogelijk heeft een windhoos of kleine tornado daar voor gezorgd.
Weerman en stormjager Wouter van Bernebeek ontdekte de ravage per toeval tijdens een rondje hardlopen, vertelt hij in De Gelderlander.

Mikado

"De bomen liggen alle kanten op, kriskras door elkaar. De wind kan dus hebben rondgedraaid en dat gebeurt bij een hoos of kleine tornado, dus ik sluit dat niet uit", stelt Van Bernebeek. "Dit is een heel plaatselijk weersverschijnsel geweest dat hier even de grond heeft geraakt. Waarschijnlijk niet langer dan tien seconden."
De bomen waren door droogte en kevers al kwetsbaar. Toch schat Van Bernebeek in dat de windsnelheid ter plaatse boven de 120 kilometer per uur heeft gelegen.

Storm Ciarán

Storm Ciarán raasde donderdag over het land. Er kwamen meer dan 120 meldingen van omgevallen bomen, afgebroken takken en rondvliegende spullen bij de hulpdiensten binnen. In Venray kwam een man om het leven door een omgevallen boom.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!