Ex-gedetineerde aan het werk in herstellunchroom

Voorbereidingen opening Herstel lunchroom Lukt in Venlo © L1 (Sjors Abeling)
Veel sectoren kampen met een groot personeelstekort. Aan de andere kant zijn er mensen die wel willen werken, maar het niet kunnen. Ex-gedetineerden bijvoorbeeld of mensen die verslaafd zijn geweest, of worstelen met psychische problemen.
Speciaal voor deze groep opende ervaringsdeskundige en ex-verslaafde Sander Hofstaetter zaterdag herstel-lunchroom Lukt in Venlo.

Tweede kans

De herstel-lunchroom biedt een tweede kans aan herstellende verslaafden, mensen uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en detentie en alle andere mensen die zich bevinden in een re-integratietraject.

Knuffel

"We beginnen elke dag met een knuffel", vertelt ervaringsdeskundige Wendy Willems, "daarnaast werken we met een kleurensysteem, dat is hier heel belangrijk". "Als iemand binnenkomt vragen we hoe hij of zij zich voelt". De werknemers kunnen dan kiezen uit de kleuren groen, oranje en rood. "Als iemand dan aangeeft dat het vandaag oranje is, dan gaan we in gesprek om te kijken waar het aan ligt", legt Willems uit. "We hebben gezocht naar een systeem waarin wij snel en goed kunnen kijken hoe mensen zich voelen en aangeven dat ze iets nodig hebben, zonder dat de klanten er direct iets van merken." Ook kunnen de werknemers hiermee hun grenzen aangeven.

Weg

Hofstaetter hoopt dat het gros van zijn personeel over een jaar niet meer bij hem in de zaak werkt. "Dat is positief bedoeld, want ik vind het mooi als ze kracht vinden om weer in de maatschappij mee te draaien".
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!