Dag na storm Ciarán: drukke dag voor boomverzorgers

Een omgevallen boom © L1
Boomverzorgers en gemeentes hadden het vrijdag druk met het weghalen van omgevallen bomen en afgewaaide takken.
Door de storm van donderdag kwamen veel meldingen binnen en konden de boomverzorgers aan de slag. Eric Mercx uit Maria Hoop is één van hen.

Boombeheer

Hij werkt voor gemeentes en particulieren. Volgens Mercx wordt er constant aan 'boombeheer' gedaan en worden om de zoveel tijd een ronde gemaakte om de dode bomen eruit te pikken en waar nodig te kappen. "Zeker in deze tijd is het vreemd als een boom geen bladeren heeft, dan is die meestal dood. Als het dan langs een weg of pad is, zou je hem eigenlijk moeten kappen, vanwege de veiligheid", zegt Mercx.

Altijd een risico

Omdat de zomer warm en lang was, zitten nog veel bladeren aan de bomen, waardoor ze juist extra vatbaar zijn voor een storm. "Ze hebben meer windbelasting en dan kunnen ook gezonde bomen het begeven. Er is altijd een risico."

Meer dan 120 meldingen

De brandweer had donderdag een zeer drukke dag dankzij storm Ciarán. Brandweerwagens rukten uit voor meer dan 120 meldingen van omgevallen bomen, afgebroken takken en rondvliegende spullen. Ook gebeurden er twee ernstige ongevallen in de provincie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!