Nieuwe locatie Werkcentrum: drie vragen en antwoorden

Stockfoto © iStock
Werkcentrum Zuid-Limburg heeft een nieuwe vestiging geopend in Geleen. Door de snel veranderende arbeidsmarkt was er behoefte aan een tweede locatie van het centrum dat hulp biedt bij de zoektocht naar werk of personeel.
Wat doet het Werkcentrum Zuid-Limburg precies? Drie vragen én antwoorden:

Wie kunnen er bij het werkcentrum terecht?

Iedereen met een werkgerelateerde vraag kan zonder afspraak op de locatie in Geleen binnenstappen. Je hoeft dus niet per se werkloos te zijn. Ook als je op zoek bent naar scholing, antwoord wilt op juridische vragen of van carrièrerichting wilt veranderen kun je er terecht. "Werkcentrum biedt ondersteuning in alle fases van een loopbaan, zoals bij het ontdekken van kansrijke beroepen of het omgaan met gedwongen ontslagen", legt wethouder Judith Bühler van de gemeente Sittard-Geleen uit.
De nieuwe vestiging in Geleen opende de deuren op het moment dat de eerste grote ontslagronde bij VDL Nedcar een feit was. En in maart verdwijnen er opnieuw veel banen bij de autofabriek. De regio loopt daardoor in korte tijd vol met werkzoekenden. Zij kunnen bij het werkcentrum terecht voor vragen, begeleiding en advies bij een nieuwe baan. In voorbereiding op het massa-ontslag vond er twee maanden geleden al een ontbijtsessie bij het bedrijf in Born plaats met potentiële nieuwe werkgevers.
Het Werkcentrum is er namelijk ook voor werkgevers die op zoek zijn naar nieuw personeel, leerwerktrajecten aan willen gaan bieden of andere personeelsvragen hebben.

Hoe worden mensen begeleid?

De manier waarop iemand begeleid wordt, hangt volledig af van de vraag waarmee die persoon binnenstapt. Tijdens kantooruren zitten er adviseurs die mensen in de juiste richting kunnen helpen. Grofweg zijn er drie hoofdrichtingen: je zoekt (ander) werk, je zoekt personeel of je wilt je ontwikkelen. Voor elk van die richtingen is er een apart traject. Je kunt daarbij denken aan loopbaanbegeleiding, arbeidsmarktgericht scholingsadvies of het volgen van workshops en activiteiten. Ook houdt het centrum een database met vacatures bij en kan het je ondersteunen bij het zoeken naar geschikt werk.

Veel werkzoekenden en toch personeelstekort, hoe kan dat?

Door het massa-ontslag van VDL Nedcar zitten er ineens heel veel mensen zonder baan. Sommigen hebben al iets nieuws, sommigen maken een carrièreswitch, anderen kiezen er misschien voor om (even) te stoppen met werken. Maar met al die werkzoekenden kun je niet rechtstreeks alle vacatures vullen. Er moet goed gekeken worden naar de interesses, werkervaring en competenties van mensen om de juiste plek te vinden.
Er is grote vraag naar technisch personeel, maar bij veel banen wordt specifieke kennis gevraagd. Als iemand bereid is om zich te laten omscholen, kan zo'n baan toch interessant zijn. Maar ook daar is begeleiding voor nodig. En dat is precies wat Werkcentrum Zuid-Limburg wil bieden. Kijk naar de persoon en stippel samen een route uit die bij die persoon past.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!