Meer dan 120 meldingen door storm: twee ernstige ongevallen

De boom kwam dwars op de snelweg terecht. © Orange Media
De brandweer had donderdag een zeer drukke dag dankzij storm Ciarán. Brandweerwagens rukten uit voor meer dan 120 meldingen van omgevallen bomen, afgebroken takken en rondvliegende spullen. Ook gebeurden er twee ernstige ongevallen in de provincie.
De herfststorm zorgde donderdagochtend in alle vroegte al voor meldingen over stormschade. De waarschuwing code geel gold in Limburg vanaf 5:00 uur, maar de storm nam gedurende de dag in kracht toe.

Dodelijk ongeval

In Venray kwam rond 13:45 uur een 59-jarige man uit Overloon om het leven door een omgevallen boom. Doordat er aan de Doctor Kortmannstraat nog meer bomen stonden die om zouden kunnen waaien, was het voor de hulpdiensten risicovol om het slachtoffer te bereiken.

Boom op rijdende auto

Ook op A79 raakten mensen gewond door een omvallende boom. Daar kwam de boom op een rijdende auto terecht. Twee inzittenden raakten gewond. Het kostte de hulpverleners enige tijd om de ravage op de snelweg op te ruimen. Dit zorgde voor een flinke file.
Tekst gaat onder de foto verder
De boom belandde bovenop de auto. © Orange Media

Ooggetuige

Alain Garnier zag de boom vallen, stapte uit zijn auto en schoot de slachtoffers te hulp. "Die boom greep vol die auto waarna de auto van de weg gedrukt werd", vertelde hij. "Ik zag die takken vol in de auto verdwijnen."
De Limburgse hulpdiensten hielpen daarnaast ook een wandelaar net over de grens bij Reuver. Ze was geraakt door een omgevallen boom en werd gewond naar het ziekenhuis in Venlo gebracht.

Treinverkeer gestremd

Het treinverkeer ondervond ook hinder door de herfststorm. 's Middags botste op het traject tussen Roermond en Weert een trein op een omgevallen boom. Niemand raakte gewond, maar doordat de bovenleiding beschadigd raakte, kunnen er ook vrijdag geen treinen rijden op het traject. De NS verwacht dat de problemen rond 16:00 uur zijn opgelost.
Maastricht Aachen Airport ving enkele uitgeweken vluchten van andere luchthavens op, waar landen door de harde wind niet mogelijk was.

Stormschade

Verder kwamen er volgens de Veiligheidsregio's vooral meldingen binnen van omgevallen bomen en afgebroken takken. De brandweer adviseerde mensen alleen de alarmcentrale te bellen bij acuut gevaar, zoals een boom op een weg. Bij de Veiligheidsregio Zuid-Limburg kwamen in totaal zo'n 70 tot 80 meldingen binnen. "Het was een drukke dag", stelt een woordvoerder. "Gelukkig ging het vooral om materiële schade. Alleen bij het ongeval op de A79 was persoonlijk letsel."
De Veiligheidsregio Limburg-Noord kreeg ruim 50 meldingen binnen. Ook daar ging het vooral om bomen en takken. "En er waren twee incidenten", vertelt een woordvoerder. "Bij Haelen viel een boom op het spoor. En in Venray kwam een persoon om het leven." Het dodelijk ongeval had veel impact op de hulpverleners die ter plaatse waren geweest.
Kleinere schademeldingen zijn bij de gemeenten binnengekomen. Daar is nog geen totaalbeeld van.

Vliegende koe

De meest opmerkelijke situatie van de herfststorm was misschien wel de 'vliegende koe' in Venray. Rond 17:45 uur moest de brandweer daar een decoratieve koe van het dak van een dierenspeciaalzaak tillen. Het gevaarte bewoog zo heftig dat er gevreesd werd dat het ding zou gaan vliegen. Omdat de Venrayse brandweerlieden van de kazerne aan de overkant van de weg elders in de gemeente druk waren met stormschade, kwam er een brandweerwagen uit Meerlo ter plaatse om de koe naar beneden te halen.
Brandweerlieden tillen de koe van het dak. © Edward Media
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!