Vermogen huishoudens gestegen: zo zit dat in jouw gemeente

Stockfoto © iStock
Het doorsnee vermogen van Limburgse huishoudens bedroeg begin 2022 ruim 125.000 euro, bijna 37.000 euro meer dan een jaar eerder.
De toename komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat woningen in waarde zijn gestegen.

Eijsden-Margraten

In zeven op de tien Limburgse gemeenten hebben huishoudens een doorsnee vermogen dat hoger ligt dan het landelijk gemiddelde van 135.100 euro. In Eijsden-Margraten ligt dit het hoogst, met zo'n 281.000 euro. Ook in Mook en Middelaar (278.000 euro) en Nederweert (264.000 euro) is het doorsnee vermogen hoog.
Bloemendaal scoort landelijk het hoogst. Huishoudens hebben daar een gemiddeld vermogen van 663.000 euro, bijna vijf keer zoveel als het landelijke cijfer. Laren, Heemstede, Blaricum en het Noord-Hollandse Bergen maken de top vijf compleet.

Grote steden

Huishoudens met het laagste vermogen bevinden zich vooral in de grote steden. Binnen onze provincie hebben Maastrichtse huishoudens het laagste vermogen, namelijk zo'n 21.000 euro. Ook in Heerlen en Kerkrade is het vermogen met 30.000 euro en 52.000 euro relatief laag.
In grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en werkenden met weinig inkomen. Deze groepen hebben vaak weinig vermogen.

Hypotheekschuld

Het CBS stelt ook vast dat de hypotheek met 83 procent de grootste schuldenpost is van huishoudens. Ongeveer de helft van de huishoudens had vorig jaar een hypotheekschuld. Zo'n 17 procent had een studieschuld en 41 procent had andere schulden, zoals leningen voor auto's, rood staan en belasting- en toeslagschulden.

'Doorsnee vermogen'
Van de vermogens wordt de mediaan ofwel doorsnee waarde gepresenteerd. Dat wil zeggen dat de helft van de huishoudens meer vermogen, en de andere helft minder vermogen heeft. Als gekeken zou worden naar het gemiddelde vermogen hebben de extremen (heel veel geld, of juist een enorme schuld) een te grote impact op het cijfer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!