Steeds meer kinderen bijziend: 'Ze komen amper buiten'

Kinderen in de klas. © Omroep Venlo
In heel Nederland is er een opmerkelijke groei zichtbaar in het aantal brildragende kinderen. Ook in Venlo is daar sprake van. Oorzaken van de bijziendheid zijn overmatig schermgebruik en minder buitenspelen.
Ook opticien Maurice Janssen van Oogwereld in Blerick herkent het probleem.

Bijziendheid

"Als je bijziend bent zie je dichtbij beter dan veraf", legt Janssen uit. "Het oog is dan te sterk plus en het zicht op afstand wazig." Die sterke toename van bijziendheid onder kinderen komt doordat ze minder afwisselen in het dichtbij en veraf kijken. "Kinderen maken veel gebruik van tablets en computers en ze lezen en schrijven veel. Ze komen amper meer buiten."
En juist dat buitenspelen is belangrijk, ogen kunnen namelijk ontspannen als je verder van je af kijkt.

Preventie

Om die groei tegen te gaan is de 20-20-2 regel in het leven geroepen. "Als je twintig minuten kijkt op een beeldscherm of boek dan moet je twintig seconden even veraf kijken. Het liefst een afstand van zes meter', aldus de opticien. 'Daarnaast minimaal twee uur buiten zijn per dag. Zo ontspan je over een lange periode je ogen." Toch blijft de bril een goede oplossing voor kinderen met zichtproblemen, zij kunnen zich dan ook geen leven meer zonder bedenken. "Het geeft rust aan mijn ogen als ik hem op heb", laat een leerling van basisschool de Startbaan in Velden weten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!