Kasteel Ooijen 'doorstroomlocatie' voor 400 statushouders

Recreatiepark Kasteel Ooijen in Broekhuizenvorst © Gemeente Horst aan de Maas
Kasteek Ooijen in Broekhuizenvorst wordt een doorstroomlocatie voor 400 statushouders. De 90 recreatiewoningen op het terrein worden daar de komende één tot drie jaar voor gebruikt.
Eerder liet de gemeente Horst aan de Maas al weten dat er werd gezocht naar een plek voor statushouders die op de wachtlijst staan voor een woning.

Tijd kopen

Door de statushouders in de doorstroomvoorziening te huisvesten kunnen ze meteen beginnen met inburgeren en meedoen in de regio waar ze ook blijvend gaan wonen. "Door lef te tonen en zelf initiatief te nemen dragen we bij aan het ontlasten van de asielketen op een manier die bij onze gemeente past", zegt burgemeester Ryan Palmen. "Hiermee kopen we tijd om de krappe (huur)woningmarkt in Horst aan de Maas nu niet extra te hoeven belasten."

Woningvoorraad

Die tijd wil de gemeente dan gebruiken om de woningvoorraad uit te breiden. "Voorlopig hoeven er dan geen statushouders een woning te krijgen vanuit het toch al beperkte sociale huuraanbod in onze gemeente. Dat hoeft dan pas weer als er voldoende woningen zijn toegevoegd en er geen of minder krapte meer is op de (huur)woningmarkt in Horst aan de Maas."

Meedoen

Palmen zegt dat hij wil dat de statushouders vanaf dag één mee kunnen doen, via bijvoorbeeld werk of vrijwilligerswerk, onderwijs, taal en inburgering. "In Kasteel Ooijen komen statushouders te wonen die zijn toegewezen aan Venlo, Venray, Peel en Maas, Beesel en Horst aan de Maas", zegt hij. "We zijn samen in gesprek over hoe we de inzet op werk, onderwijs, taal en inburgering zo goed mogelijk kunnen organiseren en verdelen. Door de tijdelijke huisvesting in de doorstroomvoorziening krijgen wij meer tijd om te zorgen voor permanente huisvesting."
De doorstroomlocatie moet in februari in gebruik worden genomen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!