Roermond wil binnenstad opknappen: meer groen en woningen

Meer groen, mooiere gevels en meer woningen: de binnenstad van Roermond moet flink worden opgeknapt.
Dat vindt de gemeenteraad en daarom is er een nieuw gebiedsprofiel opgesteld, samen met inwoners, ondernemers en andere belangstellenden.
Toekomstbestendige binnenstad
Roermond wil werken aan een toekomstbestendige binnenstad 2030 en tegelijkertijd haar cultuurhistorisch erfgoed en evenementen behouden. Daarom kunnen pandeigenaren subsidie aanvragen voor drie verschillende thema's: gevelverbetering, wonen boven en tussen winkels, en onderscheidend ondernemerschap. Met vergroening zal de gemeente zelf aan de slag gaan: bij de stadsrand, pleinen in de binnenstad en het kernwinkelgebied.
Gevelverbetering
Net als Heerlen de laatste jaren al redelijk succesvol heeft gedaan, wil Roermond ook dat de (historische) gevels weer pronken in het straatbeeld. Nu zijn ze vaak verborgen achter reclame, winterterrassen of volgens de gemeente gewoonweg niet zichtbaar vanwege 'matige verbouwingen'.
Ondernemers moeten rekening houden met meerdere voorwaarden. Ook is er een vergunning nodig voor het verbeteren van de gevel. De gemeente stelt een adviseur monumentenzorg ter beschikking om te helpen bij het aanvragen van de subsidie, bij het bouwtechnisch onderzoek of kan informeren over een historisch onderzoek.
Wonen boven winkels
Roermond kampt met een lege binnenstad zodra de deuren van de winkels sluiten, beschrijft de gemeente: "Hoewel de stad bruist door evenementen, ontbreekt structurele levendigheid in de winkelstraten, vooral na sluitingstijd." Om dit tegen te gaan, hoopt de gemeente dat pandeigenaren delen van hun vastgoed transformeren tot woonruimte. Het gaat dan vooral om de (vaak lege) etages boven een winkel.
Een van de voorwaarden is dat de nieuwe woonruimte wordt verhuurd voor een betaalbare prijs.
Wat is een 'betaalbare' prijs?
Volgens Roermond kunnen pandeigenaren verschillende huren vragen voor hun nieuw gecreëerde woonruimte.
Gaat het om sociale huur, dan is dat maximaal 808,06 euro per maand. In het middenhuur-segment gaat het om 1.096,21 euro per maand. Bij de maximale huurprijs is gekeken naar de jaarlijkse indexatie op basis van de liberalisatie- en huurtoeslaggrens.
Onderscheidend ondernemerschap
Tot slot kan er subsidie aangevraagd worden voor 'onderscheidend ondernemerschap'. Hierbij worden ondernemers tegemoet gekomen wanneer ze van een leegstaande ruimte/pand een 'onderscheidende' onderneming of instelling maken. "Dit betekent een onderneming of instelling die een voor de binnenstad nieuw product, concept of dienst levert die zich onderscheid van op criteria zoals: kwaliteit van het product, concept of dienst, innovatie, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, klantbeleving en uitstekende klantservice of merk/imago", aldus de gemeente.
De gemeente zet een bedrag van 705.000 euro opzij voor de subsidieregelingen. Inwoners en ondernemers in de binnenstad die aanspraak willen maken, en voldoen aan de voorwaarden, moeten binnen twee jaar de aanpassingen gerealiseerd hebben.