Provincie steunt aanvraag UNESCO-status natuurpark nog niet

Natuurgebied Kempen-Broek vanuit de lucht © Erwin Christis
De Provincie Limburg zet nog geen handtekening onder de aanvraag voor de UNESCO-status voor het grensoverschrijdende natuurgebied Kempen-Broek.
Het provinciebestuur wacht op het resultaat van overleg met boerenorganisaties. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van GroenLinks in het Limburgs Parlement.
Kempen-Broek is 25.000 hectare groot en ligt verdeeld over Nederweert en Weert, het Noord-Brabantse Cranendonck en de Belgische plaatsen Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik.

Serengeti

Het zou de zogeheten UNESCO-Biosfeer status moeten krijgen. Net als onder meer het Amazonegebied in Brazilië, de Serengeti in Tanzania en de Mont Ventoux in Frankrijk. De status is vergelijkbaar met de werelderfgoedstatus voor bijzondere gebouwen of steden, maar betekent niet dat er binnen zo'n gebied niets meer kan of mag. Het gaat volgens UNESCO om 'gebieden waarin de mens met de natuur samenleeft'.
Het plan voor de aanvraag van de status ligt er al sinds 2019. Volgens eerdere berichten zou in 2021 een besluit worden genomen door de UNESCO, maar dat is nog niet gebeurd.

Boerenorganisaties

In de reactie op de vragen van GroenLinks schrijft het provinciebestuur dat de ambities ook 'betrekking hebben op de agrarische ondernemers in het gebied'. Er is volgens het provinciebestuur daarom gesproken met Nederlandse en Belgische boerenorganisaties.
Maar de de uitkomsten van dat overleg worden 'op dit moment geëvalueerd'. Daarom is de officiële aanvraag vooralsnog niet ondertekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!