Bevolking Limburg groeit, wel krimp in zuidelijke gemeenten

In Maastricht is de bevolking het meest gegroeid. © Jan van der Wolf/iStock
Tussen 1 januari en 30 september is de bevolking met 3465 gestegen. Dat betekent dat er nu 1.131.832 mensen in Limburg wonen.
Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. LocalFocus heeft de aantallen in beeld gebracht, zoals hieronder is te zien.

Stijging

In absolute aantallen is de bevolking in Maastricht (+1.630) het meest gegroeid. Daarna volgt Roermond (+654) en Peel en Maas (+394). Relatief gezien is de stijging ook het grootst in de hoofdstad (1,33 procent), gevolgd door Roermond (1,09 procent) en Mook en Middelaar (1,07 procent). Opvallend is dat de bevolking in Voerendaal op 1 januari precies even groot was als op 30 september.

Krimp

Verder valt op dat in veel gemeenten sprake is van krimp: in Nederweert, Leudal, Beesel, Stein, Meerssen, Beekdaelen, Landgraaf, Kerkrade, Simpelveld, Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten wonen er nu minder mensen dan begin 2023.
De grootste krimp is in Kerkrade (-244), Vaals (-164) en Simpelveld (-146). Kijken we verhoudingsgewijs, dan is de krimp het grootst in Vaals (-1,66 procent), Simpelveld (-1,4 procent) en Gulpen-Wittem (0,77 procent).
Tekst gaat verder onder de kaart.

Minder vluchtelingen

Vorig jaar steeg de bevolking nog in alle gemeenten, behalve in Stein en Vaals. Volgens het CBS is er sprake van een minder harde bevolkingsgroei dan vorig jaar, mede omdat er veel minder vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen.
Landelijk gezien is de bevolking gestegen met 110,700, een stuk minder dan 190,800 van vorig jaar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!