Man (18) opgepakt voor vier explosies in Limburg

De drie verdachten kwamen bij de politie in beeld na een groot onderzoek rondom de vele explosies in Rotterdam. © iStock
Een 18-jarige man uit Spijkenisse is afgelopen zomer opgepakt door de politie omdat hij verdacht wordt van het plegen van zeker twaalf aanslagen. Vier daarvan waren in Limburg.
Dat brengt de politie dinsdag naar buiten.

Reuver, Melick en Venlo

In Limburg gaat het om explosies in de Hazenkamp in Reuver, Aan het Roadhoes in Melick en de Zwarteweg en Leutherweg, beide in Venlo. Naast de 18-jarige man uit Spijkenisse zijn er nog twee mannen (18 en 19 jaar) aangehouden uit diezelfde stad. Eén van hen zou bij negen van de twaalf aanslagen hebben geholpen, de ander bij zes. Ook is er een vierde verdachte: "Maar die bleek inmiddels al in hechtenis te zitten", aldus de politie.
Het onderzoeksteam is nog op zoek naar medeverdachten, maar probeert ook te achterhalen of er sprake is van een opdrachtgever en misschien ook tussenpersonen. Buiten Limburg vonden er nog explosies plaats in Alblasserdam, Schiedam, Rotterdam, Fijnaart en Elburg.

Explosies

De twee explosies in Venlo vonden vlak na elkaar, in de nacht van 6 juli, plaats. De eerste explosie was aan de Leutherweg, bij Stichting Manresa. Kwetsbare vrouwen kunnen bij de stichting terecht voor hulp voor banen of opleidingen. Voorzitter Sjors Peeters liet destijds nog weten geen idee te hebben wie erachter de explosie zou kunnen zitten: "We zitten nu drie of vier jaar in dit pand. Ik heb nooit iets gehoord over ontevredenheid, maar blijkbaar is niet iedereen even blij met ons. Dit zet je wel aan het denken. Ik ben bang hoe de buurt nu naar ons kijkt. Niemand is gewond geraakt, maar iedereen is wel wakker geschrokken."
Na de eerste explosie volgde niet veel later de tweede: bij een gebouw van de scouting op de Zwarteweg, een paar honderd meter verderop. De twee locaties liggen hemelsbreed zo'n 400 meter van elkaar vandaan. De tweede ontploffing vond drie minuten na de eerste plaats.

Flinke consequenties

Volgens de politie kunnen de verdachten, als ze schuldig worden verklaard, rekenen op hoge celstraffen: "Dit soort aanslagen worden vaak gepleegd voor een paar honderd euro, maar er staan flinke gevangenissenstraffen op het spel. Zo kreeg een 20-jarige Capellenaar voor een beschieting en een mislukte bomaanslag afgelopen zomer nog 3,5 jaar cel, waarvan tien voorwaardelijk, opgelegd. De consequenties zijn dus groot."
De drie verdachten kwamen bij de politie in beeld na een groot onderzoek rondom de vele explosies in Rotterdam. De mannen moeten zich nog voor de rechter verantwoorden. De pro-formazittingen zijn half november gepland.
De tweede explosie was bij een gebouw van de scouting Manresa, in Venlo © L1
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!