Geen verdenking van blauwtong meer in Limburg

Volgens de LLTB is er een fout begaan bij de melding. © Frank Moonen (L1)
In Limburg is geen verdenking van blauwtong meer, blijkt uit de gegevens van de NVWA. Ook de melding in Venlo van de virusziekte die voornamelijk voorkomt bij schapen, was vals alarm.
Volgens de LLTB was in Venlo het adres van een dierenarts gebruikt in plaats van de locatie van de betreffende veehouder die buiten Limburg gevestigd is.

Slordig

De melding in Venlo was de tweede verdenking in Limburg. De eerste was in Veulen, maar maandag werd bekend dat daar ook geen sprake was van blauwtong. Theo Coumans, bestuurslid van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), is blij dat het in beide gevallen niet om blauwtong ging, maar noemt het wel buitengewoon slordig dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de verdenkingen meldt, terwijl er geen veearts bij is geweest.
"Inmiddels hebben die stippen wel een week lang op de kaart gestaan, wat een hoop schapenhouders onnodig slapeloze nachten heeft bezorgd", zegt Coumans. De LLTB vindt het belangrijk dat schapenhouders alert zijn en melding maken. "Maar doe dat wel zoveel mogelijk in overleg met uw dierenarts", geeft Coumans aan.

Virusziekte

Vorige maand dook het virus sinds jaren weer op in ons land, en sindsdien verspreidt het zich snel. Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers en wordt overgebracht door kleine muggen, zogeheten knutten. Er is weinig tegen te doen omdat er nog geen vaccin tegen deze variant van het blauwtongvirus is. Pas als de temperatuur langer onder de 10 graden duikt, gaan knutten dood.

Nederland

Blauwtong is nu op 2542 locaties in Nederland vastgesteld. Bij 1372 bedrijven zijn besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium.
Zieke dieren krijgen onder meer ontstekingen in de bek. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!