Limburg Helpt: eerste jassen deze week nog de deur uit

De jassen die zijn opgehaald in het kader van de actie 'Limburg Helpt, geef een jas, verwarm een hart', worden deze en volgende week al uitgedeeld. Tijdens de finaleshow maandagavond werd bekend dat er 35.237 jassen in heel Limburg zijn gedoneerd.
Alle Limburgse gemeentes en betrokken instanties doen de komende dagen hun best om zoveel mogelijk jassen uit te delen. In heel Nederland leven ongeveer 800.000 mensen op of onder de armoedegrens.
Taboe
Dat betekent dat er ook in Limburg tienduizenden gezinnen zijn die het niet breed hebben. Vaak is er sprake van 'verborgen' armoede. Zo gaan veel van die gezinnen uit schaamte niet naar een voedsel- of kledingbank. De Stichting Samen voor Maastricht probeert dat taboe te doorbreken, onder meer door de jassenactie van de afgelopen maand. Door de inzet van veel mensen werden ruim 35.000 jassen verzameld.
Eerste jassen
Bij de Kledingbank Maastricht kwamen dinsdag de eerste jassen aan. De medewerkers gaan hier zo'n 800 jassen uitdelen. De eerste mensen die in aanmerking komen, stonden al op de stoep. Het gaat om 'klanten' die sowieso al gebruik maken van de kledingbank. Toch wordt niet elke jas aan de man gebracht. "Ongeveer een kwart van de jassen die we hebben binnengekregen is gewoon niet meer bruikbaar, dan zitten er vlekken in of is de rits kapot. Die willen we de mensen niet geven, want dan zie je nog aan ze dat ze in armoede leven en dat willen we juist voorkomen", vertelt Tonnie Meij van de Kledingbank Maastricht. Toch verwacht ze honderden mensen de komende dagen blij te maken.
Lokale organisaties
Ook in de andere Limburgse gemeentes zijn het de lokale organisaties die voor de verdeling zorgen. Voor coördinator Manon Machiels van de Stichting Samen voor Maastricht zijn de laatste dagen nogal hectisch. Het is een geregel en gebel om alle jassen op de goede plek te krijgen. Bij L1 liggen er nog honderden, maar ook bij het Theater aan het Vrijthof, waar maandag de finaleshow was. Gelukkig regelen gemeenten busjes en chauffeurs om alles op de goede plek te krijgen. En eenmaal op de goede plek, is het uitpakken en sorteren geblazen. Als ook dat gebeurd is, kunnen de jassen naar de mensen die ze hard nodig hebben.
Alleen pensioen
Een van hen is Maastrichtenaar Danny Spanache. Hij kan de eindjes maar net aan elkaar knopen. Al is daar de hulp van instanties zoals de Voedselbank en een kledingbank bij nodig. "Ik heb een pensioen van 1400 euro, maar als je daar alle vaste kosten, zoals huur en energie, vanaf trekt, blijft er niet zo veel over. Dan ben ik blij dat ik een mooie jas kan uitzoeken waar ik de winter mee doorkom. Want een nieuwe kopen zit er helaas niet in", vertelt Danny. Hij is een van de eersten die een jas heeft uitgezocht. Woensdag krijgt hij de jas mee, want dan komt ook de rest. Bij de kledingbank willen ze niemand voortrekken.