UWV: werkgelegenheid in Limburg zal krimpen

Het UWV-kantoor. © UWV
Het UWV voorziet voor 2024 een krimp in de Limburgse werkgelegenheid. Volgens de uitkeringsinstantie zijn er volgend jaar in totaal 1900 banen minder in onze provincie.
Volgens het UWV zijn er vooral in de bouw, industrie en financiële dienstverlening minder banen beschikbaar.

Digitalisering

Volgens arbeidsmarktspecialist Gerald Ahn van het UWV heeft die terugloop in banen verschillende oorzaken. Digitalisering en automatisering in dergelijke sectoren speelt daarin ook een rol. "Hierdoor vallen er bepaalde banen weg die simpelweg overbodig zijn", aldus Ahn. Die verandering heeft aan de andere kant echter ook weer voordelen voor de arbeidsmarkt. "Je ziet dat de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de ICT-sector weer licht toeneemt."

Toename werkgelegenheid

Hoewel de werkgelegenheid onder aan de streep zal afnemen is er, naast de ICT, een tweede sector waar de werkgelegenheid blijft toenemen. Zorg en welzijn. "Dat komt door de dubbele vergrijzing waar die sector mee te maken heeft", analyseert Ahn. "Enerzijds vanwege de vergrijzing in Limburg in zijn algemeen. Door de toename van ouderen zijn er meer handen nodig aan het bed. Anderzijds is er ook meer uitstroom door de vergrijzing. Mensen gaan met pensioen waardoor er ook weer werkgelegenheid ontstaat."

Toename faillissementen

Een andere oorzaak van de krimp op de arbeidsmarkt ligt volgens Ahn bij de toename in faillissementen. "Daardoor ontstaan er natuurlijk minder banen voor de werknemers. We zitten nu natuurlijk in een recessie. Al is het geen klassieke recessie; de ontslagen en faillissementen vliegen ons nog niet om de oren. Al is de verwachting dat dit wel zal toenemen."

Krimp

"In 2024 zal de arbeidsmarkt krimpen en dus de werkeloosheid zal toenemen. Hierdoor nemen de werkgelegenheid en de economische groei af wat ook weer betekent dat het aantal vacatures zal afnemen. Omdat er minder vacatures zijn maar wel meer aanbod is zou je zeggen dat het vullen van de vacatures minder moeilijk moet zijn", voorziet de arbeidsmarktspecialist. "Maar denk daarbij met name aan de vacatures op lager niveau. Vacatures op HBO- en WO-niveau zullen moeilijk in te vullen blijven."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!