Ouderenbond tegen afschaffen contant betalen ziekenhuis

Stockfoto © iStock
KBO Limburg vindt dat het afschaffen van contant geld in een ziekenhuis echt niet kan. De ouderenbond schrijft dit in een brief aan het Laurentius Ziekenhuis.
Het ziekenhuis in Roermond kondigde onlangs aan dat er vanaf 1 januari alleen nog gepind kan worden in het hospitaal.

Contant geld

Volgens de belangenvereniging kan een grote groep mensen, waaronder veel ouderen, in Nederland niet zonder contant geld. Directeur Simone Gerono-van Bun van KBO Limburg verwijst hierbij naar een onderzoek van De Nederlandsche Bank waarin 28 procent van de ondervraagden zegt niet zonder te kunnen.

Besluit herzien

Deze mensen hebben moeite met digitale betaalmiddelen of gebruiken contant geld om beter zicht te hebben op hun uitgaven. "Als u contant geld in uw ziekenhuis afschaft, is er voor hen geen alternatief", schrijft de KBO-directeur in de brief gericht aan de Raad van Bestuur van het Laurentius Ziekenhuis. "Namens deze mensen en vooral namens de vele ouderen onder hen, vraag ik u daarom met klem dit besluit te herzien en de mogelijkheid om contant te betalen in het Laurentius Ziekenhuis te behouden", besluit ze.

Makkelijker en sneller

Laurentius wil stoppen met contant geld vanuit het oogpunt van veiligheid, efficiency en hygiëne. Dit geldt voor het restaurant, de apotheek en het parkeerterrein. "Geen contant geldverkeer is niet alleen makkelijker en sneller voor de patiënt en bezoeker, maar ook veiliger voor medewerkers en minder fraude- en diefstalgevoelig", aldus het ziekenhuis.
Volgens het Roermondse ziekenhuis neemt het contactloos betalen sterk toe en gaan steeds meer organisaties, waaronder ook ziekenhuizen, over op alleen pinnen.

Venlo en Venray

Een rondgang van L1 langs de Limburgse ziekenhuizen laat zien dat het Laurentius niet voorop loopt in deze verandering. In de restaurants van de VieCuri-ziekenhuizen in Venlo en Venray kan al bijna drie jaar alleen met pin betaald worden. Dat geldt ook voor de apotheek in Venlo. "Dit is sinds de coronaperiode, eind 2020. Dat had toen te maken met hygiëne, maar in het kader van veiligheid waren we er al langer over na aan het denken en probeerden we erop aan te sturen", zegt een woordvoerder van VieCuri. Parkeren kan zowel met pin als contant afgerekend worden in Venlo, in Venray is het gratis.

Weert en Maastricht

In het Sint Jans Gasthuis in Weert is het nog steeds mogelijk om contant te betalen. Een woordvoerder laat weten dat ze pinbetalingen wel stimuleren, maar er zijn geen plannen om contant betalen af te schaffen.
Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) geeft aan dat er geen centraal beleid is over de vorm van betalingen op de verschillende plekken, als winkeltjes, bezoekersrestaurant, apotheek en koffiecorners. Deze worden namelijk verhuurd aan externen. "We proberen daar waar grip op is, het wel te minimaliseren maar hebben wel de intentie om de mogelijkheid van contant betalen te behouden", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis in Maastricht. In de parkeergarage van het MUMC+ kan zowel met pin als contant geld afgerekend worden.

Sittard-Geleen en Heerlen

In de Zuyderland-ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen kan nog gewoon met contant geld betaald worden. Een woordvoerder laat weten dat ze recentelijk tevens enkele van de betaalautomaten vervangen hebben. "We hebben - voor nu - besloten dat contant betalen voorlopig ook mogelijk blijft, maar we houden de marktontwikkelingen in de gaten", laat de woordvoerder van Zuyderland weten.
Online loopt inmiddels een petitie voor het behoud van het contant betalen in Ziekenhuis Laurentius Roermond die inmiddels ruim 1400 keer is ondertekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!