Tóch stroom voor nieuwbouwwoningen Heythuysen

De woningen zouden eigenlijk pas over ruim een jaar op het stroomnet worden aangesloten. © Ria Vestjens
De bewoners van de vier nieuwbouwwoningen in Heythuysen hebben sinds een aantal dagen tóch stroom. Eigenlijk zouden deze huizen pas over ruim een jaar op het elektriciteitsnet worden aangesloten.
"We zijn blij dat we nu eindelijk met de afwerking van onze woningen aan de slag kunnen", vertelt bewoonster Ria Vestjens.

Kort geding van de baan

Daarmee is een kort geding van de aannemer en bewoners tegen Enexis dat binnenkort voor de rechter zou dienen van de baan. Vestjens: "Na het telefoontje van Enexis was alles binnen een week geregeld." Vestjens hoopt over drie weken in haar huis te kunnen: “Ik kan nu eindelijk de keuken laten plaatsen en andere zaken in het huis laten afwerken. Deze afspraken stonden eigenlijk voor juni gepland en moeten nu naar voren worden gehaald.”

Personeelstekort en langere levertijden

Van het nieuwbouwproject van zeven woningen aan de Burgemeester Geurtslaan in Heythuysen hadden er drie al stroom, maar de andere vier konden nog niet worden aangesloten. Daarvoor zouden volgens Enexis eerst een elektriciteitskast en extra kabels moeten worden aangelegd. Vanwege personeelstekorten en langere levertijd van materialen was de verwachte doorlooptijd 80 weken.

Accubox

Half september werd bij de huizen in Heythuysen als noodoplossing een accubox geplaatst. Vanwege de beperkte capaciteit van deze accubox konden bewoners niet tegelijkertijd koken, wassen en douchen. "Twee weken terug kreeg de aannemer telefoon van Enexis met de mededeling dat ze ons toch nu al van stroom willen voorzien, omdat de winter eraan komt", licht Vestjens toe.
Volgens de netbeheerder gaat het in Heythuysen om een 'erg specifieke situatie' en vormen de zonnepanelen op de daken een 'knelpunt'. Daar is geen ruimte voor, voor de afname van elektriciteit door woonhuizen is op deze locatie wel nog capaciteit. "Vanwege de urgentie van onze klant, hebben we de situatie nogmaals doorgerekend. We verwachten dat de zonnepanelen pas vanaf april of mei voor problemen gaan zorgen, simpelweg omdat er dan meer zonnestroom wordt opgewekt dan in de winter. Omdat de geplande uitbreiding voor de tijd afgerond is, kunnen we dit project nu gelukkig toch aansluiten", aldus een woordvoerder van Enexis.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!