CBS: Aardappeloogst even hoog als vorig jaar ondanks weer

De aardappeloogst is, ondanks het slechte weer, nagenoeg hetzelfde als vorig jaar. © Istock
De verwachte uien- en aardappeloogst is dit jaar vergelijkbaar met vorig jaar, ondanks een zeer natte en vervolgens erg droge periode in het voorjaar. De suikerbietenoogst zal wel lager uitvallen.
Dat staat in de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zaaiuien

De bruto-opbrengst per hectare van zogeheten zaaiuien wordt dit jaar 7,4 procent lager geschat dan vorig jaar. Maar door een grotere teeltoppervlakte is de totale verwachte oogst van zaaiuien alsnog vergelijkbaar met vorig jaar. Volgens het CBS zal 1,2 miljoen ton zaaiuien worden geoogst.

Onveranderd

Het aantal geoogste aardappelen per hectare zal nagenoeg onveranderd blijven vergeleken met vorig jaar. Boeren zullen 3,6 miljoen ton consumptieaardappelen oogsten. De werkelijke omvang van de oogst wordt pas bekend als het oogstjaar is afgelopen. "Door weersomstandigheden is er dit jaar later gepoot en is er een hogere ziektedruk in de aardappelen ontstaan waardoor de misoogst groter kan zijn dan vorig jaar", schrijft het statistiekbureau.

Suikerbieten

De suikerbietenoogst valt bijna 5 procent lager uit dan vorig jaar. Toen was de opbrengst van suikerbieten evenwel hoger dan in de voorgaande jaren. Het areaal suikerbieten is vergelijkbaar met vorig jaar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!