Blaadjes vallen later door warme september en oktober

Het is je misschien wel opgevallen dat de bomen dit najaar laat verkleuren en hun bladeren laten vallen. Dat komt doordat september en oktober zeer warm zijn geweest.
Volgens Meteo Limburg was september zelfs recordwarm in Limburg, met een gemiddelde maandtemperatuur over dag en nacht van 18,4 graden bij het KNMI-weerstation in Beek. Ook oktober was zeer zacht: 2,5 graad warmer dan normaal.
Herfstkleuren
Samen waren de twee herfstmaanden net niet recordwarm, omdat de temperatuur in 2006 in de herfstperiode nog net iets hoger lag. Maar dankzij het zachte weer is de bladverkleuring nog maar net begonnen. Vergeleken met zestig jaar geleden komt de herfst twee tot drie weken later op gang, stellen natuurwetenschappers. En het kan nog later worden, als het niet kouder wordt en nachtvorst uitblijft.
Voorheen zouden de zomereiken en beuken al helemaal verkleurd zijn, terwijl ze nu nog grotendeels groen zien. Bomen als essen, lindes, esdoorns en paardenkastanjes waren voorheen eind oktober al kaal, terwijl ze nu nog in blad staan.
Tekst gaat onder de foto verder

Hoge temperaturen
Bladverkleuring en bladval komen op gang als de dagen korter worden en de temperatuur zakt. Dat gebeurt doorgaans geleidelijk in de herfstmaanden. Maar september was dit jaar, mede dankzij de hittegolf aan het begin van de maand, extreem warm en ook in oktober zakte de temperatuur niet hard genoeg. Gemiddeld telt de oktobermaand zo'n drie dagen van minimaal 20 graden. Dit jaar waren er dat volgens Meteo Limburg acht tot tien. Op maandag 2 oktober was het bij het weerstation in Beek zelfs nog zomers warm met 26,1 graden; dat was landelijk de hoogste temperatuur van de maand.
Zuid-Limburg was, samen met delen van Zeeland, bovendien de zonnigste regio van ons land in oktober. Er werden ruim 130 zonuren gemeten, waar 120 zonuren gemiddeld is. In het noordelijke deel van de provincie liet de zon zich iets minder vaak zien dan normaal.
Meer regen dan normaal
In een groot deel van de provincie viel er in september en oktober ook veel regen. In de eerste herfstmaand kregen vooral Midden- en Zuid-Limburg het zwaar te verduren. Zo werd de hittegolf op dinsdag 12 september afgesloten met forse onweersbuien. Daarbij viel in Maastricht meer dan 50 millimeter regen in een uur tijd. Dat resulteerde in wateroverlast.
In oktober kwam de meeste regen in het noordelijke deel van Noord-Limburg terecht. In Mook viel zo'n 150 millimeter regen in de hele maand. Dat is ruim het dubbele van normaal, waarmee het de natste oktober sinds 1998 is.