Bewoners blij met regeling mijnschadevergoeding

Bewoners in Hoensbroek prijzen zich gelukkig met de nieuwe regeling. © L1
Bewoners in Hoensbroek zijn blij met de nieuwe regeling voor mijnschade. De provincie Limburg, de Rijksoverheid en de tien Limburgse mijnbouwgemeenten presenteerden deze regeling afgelopen vrijdag.
Met die nieuwe regeling maken gedupeerden met alle vormen van schade aanspraak op een vergoeding.

Knikker

In de dr. Philipsstraat in Hoensbroek is goed te zien dat de huizen schade hebben. De breuklijnen op gevels en aan de zijkant van de woning zijn goed zichtbaar. Maar ook bij de mensen waar de schade niet zo goed zichtbaar is kan door bijvoorbeeld een knikker op de grond te leggen toch zichtbaar worden gemaakt dat de vloer, en soms ook het hele huis, scheef staat. De knikker rolt vanzelf door de kamer.

Aannemer

Het echtpaar Cools woont in de dr. Philipsstraat en is blij met de regeling. Zelf overwogen zij nog een aannemer in armen te nemen om de gevel en de zijkant van het huis te laten herstellen. Totdat een buurman hen op de regeling attendeerde. "Dat was goed nieuws, we zijn er best wel blij om. Want als we de schade zelf moeten betalen dan gaat een boel geld kosten. Afwachten verder natuurlijk,. maar we hebben goede hoop."

Schade melden

Limburgse gedupeerden van mijnschade kunnen zich vanaf volgend jaar melden bij een lokaal loket. Daarna krijgen ze een zaakbegeleider. In eerste instantie wordt de regeling opengesteld voor zware schades. Daarna kunnen ook lichtere schadegevallen zoals scheuren in muren worden gemeld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!