Onderzoek naar bisschop die 1300 jaar geleden werd vermoord

Forensisch patholoog Philippe Boxho van de Universiteit van Luik gaat onderzoek doen naar de relieken van Sint-Lambertus. Hij was de laatste bisschop van het bisdom Maastricht, voordat de zetel aan het begin van de achtste eeuw naar Luik werd verplaatst.
Bisschop Jean-Pierre Delville van Luik opende vorige week de reliekschrijn waarin de botten van Lambertus worden bewaard. Dat meldt het Bisdom Roermond.
Vier glazen potjes
In het kistje zaten vier glazen potjes waarin de beenderen zorgvuldig verpakt waren. De bisschop onthulde vervolgens enkele van de beenderen. Verder bevonden zich in het kistje ook documenten met beschrijvingen van eerdere momenten waarop de reliekschrijn werd geopend. Dat gebeurde onder meer in 1896, 1938 en 1985. Volgens een van de documenten werd de echtheid van de schedel van Sint-Lambertus in 1489 vastgesteld, een gebeurtenis die door andere historische documenten wordt bevestigd.
Schedelkap
De aandacht van het nieuwe onderzoek is vooral gericht op de schedelkap van Sint-Lambertus, die er volgens de lijkschouwer erg slecht aan toe is. De schedel bleek namelijk ingepakt in afdekmateriaal, dat ook wordt om jampotten af te sluiten. Dit is mogelijk gebeurd tijdens de opening in 1938. De schedel is hierdoor vervormd geraakt. Wetenschappers hebben goede hoop dat ze toch voldoende waardevolle conclusies uit hun onderzoek kunnen trekken.
Medisch oogpunt
Aanleiding voor het nieuwe onderzoek is dat de overblijfselen nog nooit eerder vanuit medisch oogpunt onderzocht zijn. De onderzoekers hopen nieuwe gegevens over het leven van Sint Lambertus kunnen ontdekken.
Patroonheilige
Sint-Lambertus is de patroonheilige van het bisdom Luik. In het verleden behoorden daartoe ook grote delen van Limburg. Sint-Lambertus werd in of rond 638 in Maastricht geboren. Op z’n 32ste werd hij benoemd tot bisschop van zijn geboortestad. Doordat politieke tegenstanders twee jaar later aan de macht kwamen werd hij afgezet en naar de abdij van Stavelot in de Ardennen verbannen. Zeven jaar later mocht hij terugkomen en pakte hij zijn ambt weer op. Lambertus bleef bisschop van Maastricht, totdat hij in 705 in Luik werd vermoord. In eerste instantie werd hij in Maastricht begraven, maar later werd hij overgebracht naar Luik omdat zijn opvolger Sint-Hubertus de bisschopszetel van Maastricht naar Luik verplaatste.