Onrust onder bijenhouders na diefstal: 'Lastig te voorkomen'

Stockfoto. © iStock
Het gebeurt steeds vaker dat bijenkasten worden gestolen. En dat zorgt voor onrust onder bijenhouders. Zo was het deze week nog raak in Weert. Daar werden vijftien kasten met duizenden bijen gestolen. Maar wat kun je hier als imker tegen doen?
"De gestolen bijenkasten gaan meestal direct naar het buitenland en worden daar met bijen en al verhandeld", zegt imker Philip Apeldoorn uit Beesel. Hij is zelf nooit slachtoffer geweest van bijendieven, maar kent genoeg collega's bij wie dat wel het geval is. "Het gebeurt helaas steeds vaker."

Imkerkennis

Een bijenkast stelen lijkt makkelijk, maar dat is het volgens Apeldoorn niet. "Laat ik voorop stellen dat het geen gewone dieven zijn. Het zijn imkers, met verstand van zaken", zegt de bijenhouder uit Beesel. "Het is iets ingewikkelder dan een kast optillen, die in een auto zetten en wegrijden. Als je de kast met honingraten verkeerd neerzet, gaan alle bijen dood. Het stelen van bijenkasten gebeurt dus met imkerkennis."

Prijzige trackers

Vorig jaar zijn er elf meldingen gedaan van bijendiefstallen. Hoeveel bijenkasten er dit jaar zijn gestolen, is niet bekend. "Je kunt wel aangifte doen, maar zover ik weet is geen enkele zaak opgelost", zegt Apeldoorn. De bijenkasten in Nederland zijn volgens de imker van zeer hoge kwaliteit, dus in het buitenland goed verkoopbaar. De kast beveiligen is niet eenvoudig. "Je kunt gps-trackers in je raten of bijenkast plaatsen. Die zijn vrij prijzig, maar zijn alleen handig als je de bijenkasten vlakbij je huis hebt staan. Stel dat je kasten 's nachts worden verplaatst, dan gaat een alarmpje af. Als je de kasten dan - zoals bij de imker uit Nederweert het geval was - niet aan huis hebt, ben je te laat. Tegen de tijd dat je dan bij je kasten bent, zijn ze al weg." Volgens Apeldoorn kun je ook een camera bij je bijenkast plaatsen, maar ook dan zijn de daders moeilijk te traceren.

Compensatie

Apeldoorn gebruikt geen trackers. Hij voorziet zijn raten en kasten van een brandmerkje. "Daardoor zijn ze moeilijk te verhandelen in Nederland. Maar zoals gezegd, gaan ze vrijwel altijd naar het buitenland en daar hebben ze geen boodschap aan een brandmerkje." Gedupeerde imkers kunnen beroep doen op een schadefonds van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Voor een grote gestolen kast kan een imker dan 140 euro compensatie krijgen. Maar dat dekt de kosten niet.

Wat kost een bijenkast?
Een kast kost rond de 150 euro en daar kunnen 22 raten in à 2,50 per stuk. Een bijenvolk kost tussen de 180 en 200 euro. Dat betekent dat een complete bijenkast al gauw een prijskaartje van ruim 400 euro heeft. "Met kwade bedoelingen is dit snel verdiend", zegt imker Apeldoorn.

Geheime plekken

Apeldoorn vermoedt dat de dieven die hun slag hebben geslagen in Weert goed voorbereid waren. "Ik ken de plek daar. De kasten staan in een boomgaard, een paar honderd meter van de openbare weg. Daar loop je niet zomaar heen", zegt hij. Volgens de imker willen veel bijenhouders de plek van hun kasten dan ook liever geheim houden. Dat is niet alleen beter voor de bijen. "De kasten zijn diefstalgevoelig en door niet te delen waar ze staan, verklein je ook de kans dat ze verdwijnen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!