Ruim 11 jaar cel geëist tegen Venlose drugsverdachte Dori X.

De politie doorzoekt een pand in het onderzoek naar de productie van synthetische drugs. © WeertdeGekste
Het Openbaar Ministerie (OM) eist de maximale gevangenisstraf van 11 jaar en 8 maanden tegen de 59-jarige Dori X. uit Venlo. Hij is hoofdverdachte in een grote strafzaak over de productie van synthetische drugs in de bossen rond Venlo, waarbij in 2020 veel milieuschade is veroorzaakt.
Tegen twee medeverdachten uit Roermond (37) en Deurne (44) is woensdag in de rechtbank Den Bosch 8 jaar cel geëist.

Criminele organisatie

X. wordt naast de productie van synthetische drugs en bodemverontreiniging ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie. De Venlonaar, die in versleutelde communicatie via Encrochat schuilgaat achter de naam ‘mister sprinkhaan’, zat al diverse gevangenisstraffen uit. Afgelopen zomer werd hij nog tot dertig maanden celstraf veroordeeld voor drugsproductie en witwassen. Omdat er nog een hoger beroep loopt, heeft de man deze straf nog niet uitgezeten.
Afgelopen zaterdag werd X. aangehouden omdat hij volgens het OM op het punt stond om te vluchten naar Turkije om daar Turks staatsburger te worden.

Maximale straf

De officier van justitie eist de maximale straf voor X.: "Na vier jarenlange gevangenisstraffen van in totaal meer dan 20 jaar resteert simpelweg geen andere optie. De maatschappij moet zo lang mogelijk tegen verdachte worden beschermd." De officier vordert in deze zaak ook herroeping van een voorwaardelijke invrijheidsstelling van drie jaar. Het is dus de bedoeling van het OM dat verdachte deze drie jaar ook nog gaat uitzitten.

Vervuilde grond

De sanering van de grond van het natuurgebied het Zwart Water in Venlo is geraamd op 150.000 euro. Het OM wil dat dit voor rekening van de verdachten komt.
De rechtbank verwacht op 11 december uitspraak te doen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!