Voorzitter Joodse gemeenschap: 'Niet herkenbaar over straat'

Ernst de Reus © L1
Ernst Jehoeda de Reus, voorzitter van de joodse gemeenschap in Limburg, adviseert joden om niet herkenbaar als jood de straat op te gaan. Er is grote bezorgdheid sinds de oorlog tussen Israël en terreurgroep Hamas.
Tot nu toe heeft de Joodse gemeenschap enkele vervelende mails ontvangen en ook is de familie van de rabbijn uitgescholden. Mede daarom is nu het advies aan joden om bijvoorbeeld een pet te dragen zodat hun keppeltje niet zichtbaar is. En sieraden met joodse symbolen onder een trui te dragen.

Goedbedoeld advies

"We leven op dit moment in een bijzondere tijd. De oorlog in Israël heeft een grote impact op de Joodse gemeenschap wereldwijd en dus ook in Limburg", legt De Reus uit. Limburg telt bijna 200 joden en De Reus voelt zich eindverantwoordelijk voor deze mensen. "Ik waarschuw liever vooraf te veel dan dat ik achteraf het verwijt krijg dat ik niet gewaarschuwd heb. Het is slechts een advies, mensen beslissen natuurlijk altijd zelf."

'Veiligheid boven alles'

"Een keppel wordt met trots gedragen en daarom is het ook kiezen tussen twee kwaden. Of je laat het zien en je hebt de kans op scheldpartijen of erger. Of je verbergt het", zegt De Reus. "Het is op dit moment een inschatting. Voor mij is veiligheid nu belangrijker dan het zichtbaar dragen van een keppel."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!