Limburg ondervertegenwoordigd op kandidatenlijst

Zetels in de Tweede Kamer © ANP
Limburg is relatief ondervertegenwoordigd op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. In totaal staan 54 Limburgse kandidaten op de lijst.
Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van de definitieve kandidatenlijsten die de Kiesraad maandag heeft gepubliceerd.

Ondervertegenwoordigd

4,8 procent van de kandidaat-Kamerleden komt uit Limburg, terwijl 6,3 procent van de Nederlanders in onze provincie woont. Daarmee zijn de Limburgers ondervertegenwoordigd. Van de 54 Limburgse kandidaten maken er 13 grote kans om ook daadwerkelijk in de Tweede Kamer te komen.

Landelijk

Die ondervertegenwoordiging zien we ook in Overijssel en Gelderland. Noord-Brabant is het slechtst vertegenwoordigd op de kandidatenlijst: 9,1 procent van de kandidaat-Kamerleden komt uit Brabant, terwijl 14,7 procent van de Nederlanders in die provincie woont. Noord- en Zuid-Holland zijn dan weer oververtegenwoordigd. De andere provincies zijn min of meer in balans.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!