Honden ziek in Ulestraten: 'Laat ze niet zomaar alles eten'

Een herdershond in een losloopgebied. © L1 (Tim van der Weerden)
Het trainen van je hond is een goede eerste oplossing om het huisdier niet alles van de straat te laten eten. Saskia Thijssen van de Dierenbescherming Limburg zegt dit in reactie op het overlijden van een hond in Ulestraten.
In een losloopgebied daar zijn afgelopen tijd ook vijf honden ziek geworden na een wandeling.

Ruilen met iets lekkers

"Train je hond bijvoorbeeld om iets los te laten op het commando 'los'. Of zorg dat je iets bij hebt dat je hond heel lekker vindt, kaas of een hondenkoekje", zegt Thijssen. Je kunt dit gebruiken om te ruilen: "Jij hebt wat in je bek, ik heb wat lekkers. Jij laat los, je krijgt dat koekje."

Braken en diarree

Het is nog onduidelijk waardoor de dieren in Ulestraten ziek werden. Een hond had last van braken en een andere van diarree, na een wandeling in het gebied aan de Beekerweg.

Aanlijnen

Thijssen realiseert zich wel dat het in een losloopgebied heel moeilijk is om te zien wat je hond doet. "Als ze iets in hun bek hebben is de kans dat ze loslaten ondanks goede training best klein." De hond aangelijnd laten is ook niet altijd een oplossing volgens Thijssen omdat ze heel snel kunnen zijn.

Muilkorf

"Als honden er een handje van hebben van de straat te eten en je vertrouwt dat niet, dan zou bijvoorbeeld muilkorven de veiligste optie zijn", zegt de medewerkster van de Dierenbescherming Limburg. Volgens Thijssen hoeft dat niet vervelend te zijn voor het huisdier: "Honden kunnen dat ook gaan associëren met wandelen of iets leuks doen samen."
Tot slot zegt Thijssen dat mensen ook alert moeten zijn op zaken die honden thuis van tafel kunnen plukken: "Heel veel dingen waar mensen niet aan denken zijn schadelijk, zoals chocolade, champignons, druiven en avocado's."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!